Minder vlees en vis eten. Of liever gezegd geen vlees of vis eten is helemaal van deze tijd. Er zijn veel redenen om een vegetarische maaltijd op tafel te zetten en we zullen ze hier niet noemen want de lijst is nooit compleet. Er zijn altijd meer redenen te vinden.
Dankzij deze trend zagen we al heel wat vegetarische en vegan kookboeken verschijnen. De laatste die hier op de mat viel is Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten. Haar zónder pakjes & zakjes kookboeken zijn een doorslaand succes en haar strijd tegen de totaal overbodige zakjes poeder met zout en suiker is nog lang niet gestreden.

Voegt een vegetarisch kookboek nog iets toe aan alle boeken die er al zijn? In dit geval kunnen we dat met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Niet alleen vanwege het ontbreken van pakjes & zakjes maar ook omdat er geen namaakvlees op tafel komt. Dat is immers ook een in de fabriek geknutseld product. Ook tahoe zien we niet in de recepten. Er is slechts één recept met tempeh en twee met jackfruit. Het verheugde mij zeer. Want al die namaakfrutsels doen me altijd denken aan zoetstof. Het is geen suiker maar het is wel zoet en je blijft dus gewend aan die zoete smaak.
Met nepvlees is dat precies hetzelfde. Het mag dan ‘best wel lekker smaken’ maar je blijft hangen in de gewoonte om iets dat op vlees of vis lijkt als (bij)gerecht te serveren.

Nee, dan Vega zónder pakjes & zakjes. Een verzameling van 115 recepten die voor iedereen te maken zijn en die het je makkelijk maken om minder vaak vlees en vis te eten en meer groente. Het zijn weer van die echte Karinrecepten. Allemaal even lekker en gevarieerd. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar en door de tips die bij de recepten gegeven worden krijg je nog meer mogelijkheden om te variëren. Na een smakelijke inleiding zien we maar liefst twaalf hoofdstukken en als laatste een aantal basisrecepten. Je kunt de hoofdstukken zien in het inkijkexemplaar. Aan het begin van ieder hoofdstuk zie je welke recepten er in staan. Overigens kun je die ook makkelijk terugvinden in de index. In die index zie je bij veel recepten een rode of een groene V staan. Een rode V wil zeggen dat het gerecht vegan is en een groene betekent dat het makkelijk vegan te maken is. En al met al zijn dat er nog heel wat.

Het is fijn om een kookboek te hebben dat als inspiratiebron kan dienen voor de dagen zonder vlees of vis. Maar ik denk dat Vega zónder pakjes & zakjes ook vaak geraadpleegd zal worden simpelweg omdat er van die lekkere gerechten in te vinden zijn. Karin weet als geen ander de Hollandse gerechten die we kennen te combineren met de wat meer exotische keukens. Zo krijg je gerechten als Macaroni Stroganoff, Wortelnasi speciaal, Griekse aardappelsalade, heerlijke hartige taarten en wat dacht je van Gegratineerde uien met miso-olijvencrumble. Hardop lachen bij de naam van het gerecht Faking eend met pannenkoekjes. Een gerecht dat niet anders dan verrukkelijk kan zijn. Dat geldt trouwens voor alles in dit groene boek. Een absolute aanrader voor wie echt lekker wil eten.

Vega zónder pakjes & zakjes | Karin Luiten
Fontaine Uitgevers | €25,99
ISBN 9789464041255