Dat groenten en fruit hun kleuren niet voor niets dragen, wist je misschien al. En het advies om gevarieerd te eten kennen we ook. Maar dat je een kookboek ook op kleur kunt indelen dat was nieuw voor mij. Eigenlijk raar dat dat niet eerder gedaan is. Voor Joke Boon horen kleur en lekker eten bij elkaar, zo wordt eten nooit saai. Bovendien zegt de kleur van een voedingsmiddel iets over de voedingsstoffen die het bevat: lycopeen zorgt voor de rode kleur van tomaten en is een krachtige antioxidant. En kleur heeft in de natuur een signaalfunctie: eet mij niet ik ben giftig of kijk eens hoe mooi ik ben. Joke legt zelf uit in de onderstaande video waarom kleur voor haar extra belangrijk is. Video Koken met kleur!

Rood is een kleur waar je niet omheen kunt, de kleur van liefde en van gevaar. Wist je dat van de top twintig aan meest antioxidanten bevattende fruit en groente er maar liefst zeven een rode kleur hebben? Koken met kleur! begint gelijk goed met frambozenijs. Heerlijk en supersimpel: bevroren frambozen, banaan en açaibespoeder is alles wat je nodig hebt. Verder veel verrassende recepten zoals gemberbietjes op brood met makreel of aardbeienketchup.
In het oranje en gele hoofdstuk natuurlijk recepten met wortel, pompoen en ei. Ook hier weer veel ongewone of bijzondere toepassingen zonder dat het ingewikkeld wordt qua bereiding of ingrediënten. Ik noem een wortel-kurkuma pannenkoek gevuld met vis of een vla met pompoen (!) en sinaasappel.

koken met kleur

Groen is de kleur van groente en van aandacht voor de aarde en het milieu (denk maar aan het groene blaadjes logo van biologisch eten). Groen eten is de basis van een goede gezondheid vanwege onder meer het chlorofyl die voor de groene bladkleur zorgt. De groene hartige kruidenflensjes komen zeker een keer op tafel, net als de spinaziepesto met amandel en munt.
In het paars/blauwe hoofdstuk vinden we bramen, bessen, rode kool en aubergines. En een bewerkelijker recept van bevriend kok, Nout Schram. We gaan op de regenboogtour met vooral veel en kleurrijke salades. Heerlijk met de zomer in aantocht! Via een paar goudkleurige recepten (waaronder granola) komt roze aan bod. Echt roze voedingsmiddelen zijn dun gezaaid: roze garnalen, rabarber en grapefruit dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Er staan wel behoorlijk wat roze gerechten in Koken met kleur! maar dat is dan een combi van rood en wit.

Bruin is een echte natuurkleur en heeft voor mij iets herfstigs (een dik bladerdek in het bos en de geur van paddenstoelen). Het vijgenbrood en de chocolade stoofpeertjes passen prima in dat beeld.
Zwart is in het Westen een sombere kleur maar daar hebben ze in Japan geen last van. Denk maar aan met inktvis gekleurde pasta of zwarte sesamzaadjes en nori. In Koken met kleur! vind je een recept voor zwart platbrood waar je Norit voor nodig hebt en een fantastische zwarte quinoa salade met rode watermeloen, feta en gamba’s.
Het boek sluit af met een elftal witte gerechten waaronder een prachtige meringuerol waarin citroenboontjes (een Noord Hollandse peulvrucht) verwerkt zijn.

Dit is met recht een kleurrijk en fantasievol kookboek. Kleurrijk eten is liefde voor het leven!

Koop bij bol.com

Koken met kleur! – Joke Boon – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046823590 – €24,99