Poké spreek je uit als poh-kay. Poké is een eeuwenoude traditie uit de Hawaïaanse keuken en bestaat gewoonlijk uit een kom gevuld met stukjes verse rauwe vis bestrooid met zeezout en lokaal geoogst zeewier. Dat laatst is hier niet zo simpel verkrijgbaar en de twee Londenaren Celia Farrar en Guy Jackson hebben de recepten in het boek Poké daarom aangepast een hun eigen smaak. Maar zij gingen eerst wel op poké-avontuur in Los Angeles en Hawaï en proefden de poké’s die daar uitermate populair zijn. Rauwe vis is eigenlijk een must in een poké. Men noemt zo’n kom niet voor niets ook wel een relaxte versie van sushi.

Na een inleiding wordt uitgelegd wat er nodig is om poké te maken. Veel ingrediënten herkennen we wel en slechts voor een paar zul je moeten zoeken op internet. Maar het maken van sushi is zo ingeburgerd dat je zelfs in de supermarkt veel ingrediënten zult aantreffen. Na nog wat korte uitleg over het maken van poké en het bereiden van (verse rauwe) vis volgen de recepten. Allereerst een hele moderne Hawaïaanse ahi poké. Blokjes geelvintonijn gemengd met ui, lente-ui, wit en zwart sesamzaad en zout en dat alles in een heerlijke marinade van sesamolie, sojasaus, verse gember, geroosterd sesamzaad en een mespuntje suiker. Je serveert het in een kom samen met witte sushirijst. Niet alleen een smaakbom maar ook een lust voor het oog.

Het water loopt je in de mond bij het zien van de recepten. Naast de overheerlijke Pokérecepten krijgen we ook volop Marinades en toppings, Bijgerechten en snacks, Zoete gerechten, Drankjes en een hoofdstuk Inmaken en fermenteren voorgeschoteld. Al deze gerechten kun je natuurlijk ook bij andere maaltijden dan een poké eten. De Aubergine met zwarte tahin-misodip of de Furikake (meerdere recepten hiervoor in het boek) met knalkomkommer en pittige pinda’s zijn daar een voorbeeld van.

Dit boek ziet er aan de buitenkant zo simpel uit maar eenmaal doorgebladerd weet je dat je met een geraffineerd kookboek te maken hebt. Eigenlijk kun je een poké helemaal volgens je eigen smaak samenstellen en dienen de recepten in dit boek als inspiratie. Wel een inspiratie waar je niet anders dan enthousiast van kunt worden. Een heel leuk en vooral origineel boek met heerlijke recepten en dat voor die prijs! Een aanrader.

Poké – Celia Farrar en Guy Jackson – Good Cook B.V. – ISBN 9789461431684 – €14,95

Bekijk op bol.com