Het blijft iets magisch hoe water, meel en gist in de oven transformeert tot een geurig en luchtig brood met een knapperige goudbruine korst. Levine van Doorne heeft van brood haar beroep gemaakt. Niet als bakker maar via het blog Uit de keuken van Levine en door het geven van workshops. Broodjes uit eigen oven is haar derde broodbakboek.

Broodjes uit eigen oven

Wie houdt er nu niet van verse warme broodjes bij het ontbijt? En als ze dan ook nog zelfgebakken zijn …. Volgens Levine moet iedereen dat kunnen leren. Want oefening baart kunst; autorijden heb je ook niet in 1 week onder de knie.

Eerst krijg je een gedegen uitleg over ingrediënten en bakbenodigdheden met heel veel praktische tips. Wist jij bijvoorbeeld dat een douchemuts superhandig is om je kom af te dekken tijdens het rijzen. Dan volgt een onmisbaar hoofdstuk over de noodzaak van goed afwegen, rijzen (het deeg is altijd leidend), afdekken, vormen en bakken. Tot slot een aantal pagina’s met verhelderende foto’s hoe je bolletjes, pistolets en batard brood vormt. Nu kunnen we aan de slag.

In de drie hoofdstukken vol recepten zijn de broodjes onderverdeeld in zoet, hartig en lunchbroodjes. Wat een variatie en inspiratie! Ook hier vind je foto’s hoe je bepaalde zeer kunstige vormen kunt maken. Gevlochten kaneelbroodjes zien er supermooi uit, net als de vlechtbroodjes met anijs of de kaas-hambroodjes. Gelukkig voor de beginnende bakker zijn er ook voldoende ‘gewone’ bolletjes, zoals bieslookbroodjes met kruidenboter of zoete wortelbroodjes.

Als laatste hoofdstuk staat nog lunchbrood op het menu. Met die recepten bak je twee kleine vloerbroden, genoeg voor 4 tot 6 personen. Deze broden worden op een steen (of hete bakplaat) gebakken voor een extra knapperige korst. Bietenbrood met walnoten, spinaziebrood met feta, ciabatta en tomatenbrood zijn heerlijk bij soep en een salade. Je kunt je natuurlijk helemaal te buiten gaan aan rijsmandjes, een broodbaksteen en dergelijke maar Levine geeft tips hoe je ook met huis-, tuin- en keukenspullen een mooi brood tevoorschijn tovert.

Met 42 recepten kun je bijna iedere week een keer zelf gebakken broodjes op tafel zetten. En na een jaar bakken word je vanzelf ervaren. Dat is althans mijn eigen plan, want gist en ik zijn nog geen vrienden voor het leven. Je kunt Broodjes uit eigen oven natuurlijk ook strategisch kado doen.

Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig – Levine van Doorne – uitgever Forte Culinair – ISBN 9789462502116 – €19,99