Italië, de authentieke keuken kleinItalië staat voor heel veel mensen gelijk aan goed, eerlijk en lekker eten. Heel veel mensen noemen de Italiaanse keuken als hun favoriete keuken en dit komt vooral omdat de gerechten zo puur en vaak eenvoudig zijn.

Nou zijn er op de Italiaanse klassiekers vele variaties gemaakt en ook dat wordt allemaal Italiaans eten genoemd. Maar wat is nou het echte Italië op het gebied van eten, smaken en producten?

In de serie ‘De Authentieke Keuken’ van Veltman Uitgevers verscheen eerder al een deel over Spanje en over Thailand. Collega recensent Jeanette schreef daarover al twee enthousiaste recensies. Des te benieuwder was ik naar het deel over mijn favoriete keuken: Italië.

Het boek is ingedeeld naar regio en niet – zoals in vele andere kookboeken over Italië – naar gang. Je vindt er oude bekenden, maar ontdekt wellicht ook nieuwe dingen. Italië is voor dit boek grofweg verdeeld in vier stukken. Noordoost, Noordwest, Midden en Zuid.

In het stuk over Noordoost gaat het vooral over hartverwarmende soepen, romige polenta en heerlijke risotto, gecombineerd met de groentes van de streek. Wat is absoluut ga maken zijn de Parmezaanse kaasballetjes in kippenbouillon met moestuingroenten. Dé culinaire ster van deze streek, Massimo Bottura, geeft in het boek uitleg over de vijf rijpingsfases van Parmezaanse kaas. Verder ga ik me binnenkort echt wagen aan de kabeljauwmousse die linksonder op de coverfoto staat.

Uit het Noordwesten lees je over risotto Milanese, torta alle nocciole (chocolade-hazelnotentaart) en panettone. In dit hoofdstuk lees je ook over de truffeljacht in Piëmonte, over kikkererwten platbrood en over de traditionele ossobuco.

Hebben we  het over Midden-Italië dan praten we over een geliefde vakantiebestemming voor velen. Toscane, en Umbrië. Uit dit gebied dé carbonara, een broodje met orgaanvlees, een Toscaanse rundersalade en een stoofpotje van wild zwijn met olijven. Hoog op mijn to do lijst staan de kalfslappen in Romeinse stijl met salie. Uit het diepe zuiden is opgenomen de spaghetti met venusschelpen, cavatelli-pasta met zwarte kikkererwten en rozemarijn, cannoli en citroensorbet.

Je leest verhalen over het land, over het eten en over het hoe en waarom van de Italiaanse keuken. Daarnaast fijne foto’s, van het land, van leuke mensen en van prachtige gerechten. Italië op z’n best. De recepten lijken dik in orde en er zijn – zoals het Italiaanse recepten betaamt – maar weinig letters nodig om te omschrijven wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan. Als je een liefhebber bent van eerlijk, eenvoudig en smaakvol eten dan kun je hier absoluut mee uit de voeten. Kortom: een fijn boek om in je kast te hebben!

Bekijk op bol.com

Italië, de authentieke keuken – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315864 – € 25,00