Spanje. De authentieke keuken.In de serie De authentieke keuken deze keer de keuken van Spanje. Ook nu weer heeft Lonely Planet Food een mooi boek weten samen te stellen. Spanje. De authentieke keuken is onderverdeeld in vier regio’s. Noordoost-, Centraal-, Noordwest- en Zuid-Spanje. We maken in deze hoofdstukken kennis met chefkoks, een patissier, bakker en andere smulpapen die hun favoriete recept met ons delen.

De recepten zijn verzameld door Sally Davies die sinds 15 jaar in Barcelona woont waar ze over Spanje en zijn restaurants schrijft voor reisgidsen, tijdschriften en vooraanstaande kranten. De geweldig mooie smulfoto’s en foto’s van het land, de inwoners, chefs, restaurants en markten zijn gemaakt door Margaret Stepien die niet alleen voor Lonely Planet en grote bedrijven werkt maar ook een boek maakte over de Boqueriamarkt in Barcelona. Dat is de grootste (vers)markt van Europa op Las Ramblas. Samen maakten ze dit boek tot een feest van kleur en smaak.

Na de korte inleiding beginnen we met Noordoost-Spanje. We zien links een landkaart met cijfers die corresponderen met een lijst op de rechterpagina waar we lezen welke gerechten erbij horen. Soms zijn dat simpele gerechten zoals een stoofpotje met vis en aardappel. Of een ham-kaastosti met truffelolie. Een bonenstoofschotel en een groentestoof. Het kan ook wat uitgebreider met een zoutekabeljauwsalade met boekweitbrood of een zeebrasem op Mallorcaanse wijze.

In Centraal-Spanje maken ze een tomatensoep met vijgen of een kip met amandelen, safraan & uien. Heerlijk en simpel te maken zijn de gekonfijte eidooiers. Een soort gebakje gemaakt van eidooiers, suiker en citroensap dat wordt gekookt. Daarna afkoelen en dan op een plank met poedersuiker storten. Vervolgens draai je er mooie balletjes van.

In Noordwest-Spanje zien we wat meer visgerechten zoals gevulde krab, zeeduivel met spinkrab & aioli. Maar ook een millefeuille met amandelroom en een gebrande rijstpudding.
Het ruige Zuid-Spanje heeft een verzengend klimaat en dat zien we terug in de koude tomatensoep of de koude cashewnotensoep. Heerlijk lijken mij de gesmoorde groenten met miso-honingdressing & tonijn en de kruidige crème met karamel-ananas & sherrygelei.

Na al deze heerlijkheden volgt er nog een totaaloverzicht van alle mensen die een recept aangeleverd hebben, hun namen en adressen van de restaurants en eventueel de website. Dat is natuurlijk erg fijn als je zo’n regio in Spanje gaat bezoeken. Een erg aantrekkelijk boek.

In deze serie verscheen ook: Thailand. De authentieke keuken.

Bekijk op bol.com

Spanje. De authentieke keuken. – Sally Davies, Margarat Stepien – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315857 – €25,–