Thailand. De authentieke keuken.Er zijn al zoveel boeken over de Thaise keuken. Is nog een boek dan zinvol? Wat betreft Thailand, De authentieke keuken kan ik volmondig ja zeggen. En wel om een aantal redenen.

Allereerst is het een boek van Lonely Planet Food en dat wil zeggen dat het veel meer is dan alleen maar een kookboek. In de boeken van Lonely Planet Food krijgen we vaak veel informatie over het land en de inwoners en dat is ook in dit boek het geval.
De makers van het boek zijn Mark Wiens die we kennen van zijn blog Eathing Thai Food en die al jaren door Thailand reist om zoveel mogelijk te genieten van de authentieke Thaise keuken. Tegenwoordig doet hij dat samen met zijn Thaise vrouw Jaruwan Wiens.
De fotograaf is Austin Bush die sinds 1999 in Thailand woont en aan heel veel boeken van Lonely Planet heeft meegewerkt. Voorbeelden van zijn fotografie zien we op zijn website.

Het boek is ingedeeld naar de vier bekende regio’s van de Thaise keuken. Midden-Thailand en Bangkok, Noord-Thailand, het Noordoosten en het Zuiden van Thailand. De recepten zijn afkomstig van (top)koks van lokale restaurants, thuiskoks en verkopers van streetfood. Met al deze mensen maken we kennis en we krijgen informatie waarom zij voor een bepaald gerecht gekozen hebben. Bij elke regio zien we een plattegrond waarop aangetekend staat welke gerechten aan bod komen en op welke pagina van het boek we de recepten kunnen vinden. We krijgen zowel de Nederlandse als de Thaise naam van de gerechten.
We zien foto’s van de gerechten maar ook van de personen waar we kennis mee maken en sfeerfoto’s van het land, de markten, de restaurants en de natuur.

Het boek bevat slechts een handvol bekende gerechten. De rest is echt authentiek en niet van het soort dat je overal en in alle boeken tegenkomt. Dat is aantrekkelijk maar juist omdat het om authentieke Thaise recepten gaat komen we ingrediënten en bereidingswijzen tegen die niet altijd even gangbaar zijn in ons land. De meeste ingrediënten zullen echter wel te krijgen zijn in een goede toko. Hier en daar laat de vertaling te wensen over en ook moet je goed kijken of de gegeven hoeveelheden wel kloppen. Wellicht is dat het geval maar ik vind persoonlijk 500 gram rijst of 500 gram gefermenteerde vissaus in een gerecht voor 4 personen wel erg ruim. Vooral omdat het gaat om gerechten die onderdeel zijn van een uitgebreide Thaise maaltijd. Hier en daar lijkt het of de vertaler(s) weinig culinaire kennis en keukenervaring hebben want niet alles is even duidelijk.

Wie zijn weg weet te vinden in de keuken en dol is op Thaise gerechten zal dit boek een aanwinst vinden. Heb je Thailand nog op je lijst van reisbestemmingen staan en wil je voorbereid zijn op wat je op je bord krijgt dan is dit boek een aanrader.

Bekijk op bol.com

Thailand De authentieke keuken – Austin Bush, Mark Wiens – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315840 – €25,–