Venetie van Russell NormanRussell Norman, schrijver van succesvolle kookboeken zoals Polpa, maakte een droom waar en ging iets meer dan een jaar in Venetië wonen. Hij wilde niet alleen alle seizoenen meemaken maar vooral ook koken zoals de Venetianen dat thuis doen. Hij legt in het voorwoord uit dat er in Venetië een groot verschil is tussen de maaltijden die de mensen thuis koken en die je in een restaurant eet. Dat zal niet alleen in Venetië het geval zijn en ook herkennen we wat hij schrijft over het bezoeken van een stad als toerist. Je ziet de markten en de winkels en je zou niets liever willen dan van alles kopen en meenemen om er de heerlijkste dingen mee klaar te maken.
Zelfs al heb je een vakantiewoning met een goede keuken dan nog ben je er vaak maar gedurende een korte periode.

Vandaar dat Russell Norman, na een aantal bezoeken aan Venetië, besloot er een jaar te gaan wonen. Het boek volgt, net als zijn tijd daar, de vier seizoenen. Gedurende dat jaar maakt hij kennis met thuiskoks, producenten en leveranciers. En niet alleen in Venetië zelf maar ook in de omgeving. Hij beschrijft wat hij op zijn boodschappenrondes allemaal ziet aan producten en heerlijkheden. In de omgeving van zijn appartement zijn er volop winkels en markten en al snel heeft hij zijn favoriete leveranciers gevonden. Door het hele boek heen lezen we over de stad en haar inwoners en bezienswaardigheden. Bij ieder recept is er een extra stukje informatie over de herkomst ervan of informatie over de gebruikte ingrediënten. En foto’s. Mooie foto’s zowel van de stad als van de gerechten.

De naam van kookboekenschrijver Russell Norman in combinatie met de stad Venetië schept hoge verwachtingen. Het kan niet anders of de recepten moeten geweldig zijn. En dat is ook zo. Van supereenvoudig maar o zo geraffineerd tot iets ingewikkelder. Maar nooit zo ingewikkeld dat je er als thuiskok geen raad mee weet. De recepten zijn echt door en door Italiaans. Uitstekende kwaliteit ingrediënten uit het seizoen omgetoverd tot gerechten om van te watertanden. Heel soms kom je een ingrediënt tegen dat echt uit de streek komt en hier niet of niet makkelijk verkrijgbaar is maar dat is altijd wel te vervangen door iets anders.

In de lente eten we Spaghetti met uien. Veel simpeler wordt het niet. Of Bucatini (een pastasoort) met saucijsjes en eieren, Makreelcaponata, Gesmoorde erwtjes met basilicum, Frittata van garnalen en dille. De zomer brengt ons Kreeft-venkelsoep, Risotto met gerijpte parmezaan, Risotto van courgette, munt en geitenkaas. In de herfst eten we Crostini met tonijn, radicchio en mierikswortel, Gerookte makreelmousse op gegrilde polenta, Geroosterde pompoen met geroosterde pompoenpitten en salie. De winter brengt ons Warme radicchiosalade met pancetta en kikkererwten, Tagliatelle met kippenlevertjes, Kalfskoteletten met salie en citroen en Varkensvlees in melk. Als dessert kiezen we bijvoorbeeld de Citroen-polentacake.

Als je een liefhebber van de Italiaanse keuken bent dan is dit een boek om niet te missen. Er is maar één klein puntje van kritiek. De eerdere boeken van Russel Norman hebben geen rug en kun je daardoor open op de keukentafel leggen. Bij dit boek ontbreekt dat en het is nogal stevig ingebonden waardoor het steeds weer dichtklapt. En als je bij dit boek iets niet wilt dan is dat het dichtklapt.
Er staat een erg leuke video op Bol.com met daarin het eerste recept uit het boek: Crostini met broccoli en ansjovis. Echt een schitterend boek.

Bekijk op bol.com

Venetië – Russell Norman – Karakter Culinair – ISBN 9789045213576 – €29,99