ToscaneZo onderhand kennen we Giancarlo & Katie Caldesi wel. Al eerder leverden zij mooie kookboeken af en nog altijd runnen zij hun restaurants en kookschool in Engeland. Ze weten heel veel van de Italiaanse keuken en met name Giancarlo kent de Toscaanse keuken als geen ander. Al meer dan twintig jaar verdiept hij zich in de culinaire tradities van deze beroemde Italiaanse streek.

Het is altijd een enorm pluspunt als een kookboek zoveel meer is dan alleen een verzameling recepten. Gelukkig is dat in het boek Toscane, simpele recepten & feestmaaltijden uit Italië het geval. We lezen heel veel over de streek, de culinaire gewoontes en krijgen volop productinformatie. Na de inleiding waarin we uitgebreid kennismaken met Toscane starten we met de basis van de Toscaanse keuken. We leren een aantal basisrecepten maken zoals bouillons en tomatensauzen. We krijgen uitleg over het koken van bladgroente en bonen. Maar ook maken we een cartouche. Een cirkel van bakpapier die precies in je bakvorm past. Daar is een leuk trucje voor. Op de volgende pagina maak je een cartoccio. Een slim in elkaar gevouwen pakketje van bakpapier om gerechten in klaar te maken. Verderop in het boek staan ook recepten met deze stoompakketjes.

De hoofdstukken met de recepten zijn Ontbijt, Lunch, Aperitivo, Diner, Contorni (groente, bijgerechten) en Dolci (desserts). De Toscaanse keuken is een eenvoudige boerenkeuken maar staat bol van de goede en verse ingrediënten. Toscanen eten graag en veel groente en worden ook wel boneneters genoemd omdat die vaak op het menu staan. De olijfolie uit Toscane wordt wel gezien als de beste olie die je kunt krijgen. Ook varkensvlees en vis eten de Toscanen graag. En uiteraard pasta. Alle recepten worden steeds weer afgewisseld met interessante weetjes en informatie. We krijgen een overzicht van Italiaanse koffies. Handig als je op vakantie bent om dat lijstje mee te nemen. De Italianen drinken 14 miljard kopjes espresso per jaar dus dan begrijp je wel dat koffie een serieuze zaak is.

Na het lezen van de informatie en het bekijken van de mooie en sfeervolle foto’s gaan we natuurlijk de keuken in. Wat zal het worden? Gestoomde groentepakketjes of bladerdeegtaart met ham en kaas. Of maken we grote ravioli gevuld met spinazie en eidooier. We kunnen ook de ravioli met tomaat-broodvulling in warme mozzarellaroom kiezen. Op zondag eten we misschien wel Giancarlo’s Toscaanse kip met rozemarijn & knoflook. Als dessert maken we een abrikozentaart met frangipane of aardbeien met sinaasappel & citroen. Wat er ook zo lekker uitziet is de crostini met vijg & mascarpone. We maken een niet zo zoete pruimenjam die je als ontbijt kunt eten met zachte ricotta en walnoten. Behalve hele simpele gerechten kun je ook je hart ophalen aan een aantal uitgebreidere gerechten maar echt ingewikkeld wordt het nergens.

Toscane is een heerlijk boek als je de streek kent en ben je er nog niet geweest dan kun je alvast genieten van wat je te wachten staat. Een mooie grote hardcover met goede recepten en mooie foto’s. De warmte, de zon, de geuren komen zo je keuken binnen. Een boek om vaak uit te koken.

Bekijk op bol.com

Toscane – Giancarlo & Katie Caldesi – Good Cook – ISBN 9789461431875 – €24,95