We kennen Katie & Giancarlo Caldesi al van het boek Salades.
En ook hun kennis van de Italiaanse keuken is zo onderhand wel duidelijk. Nu is er het boek Sicilië en het was te verwachten dat ook dit weer een prachtig boek zou zijn.
We worden niet teleurgesteld. De Siciliaanse keuken is gevormd door alle invasies die er de afgelopen 4000 jaar zijn geweest. De Romeinen, Arabieren, Spanjaarden, Noormannen en Grieken zijn nog maar een paar van de volkeren die hun sporen hebben nagelaten. Het boek Sicilië begint met een interessante tijdlijn waarin we kunnen zien op welke belangrijke momenten in de geschiedenis de overheersers hun culinaire voetstappen op het eiland hebben achtergelaten.

Daarna gaan we over naar de recepten en ja hoor, het is smullen geblazen. We zien achtereenvolgens de hoofdstukken Palermo & haar Streetfood, Antipasti, Soepen, Groenten & Salades, Pasta, rijst en couscous, Vlees & kip, Vis, Dolci & cocktails. Door het hele boek verspreid staan verhalen, achtergrondinformatie over de gerechten, heerlijke foto’s van de gerechten en ook van het eiland en haar bewoners.

Zoals wel vaker in de Italiaanse keuken zijn de gerechten veelal simpel maar o zo inventief. Ricotta met sjalot & rozemarijn uit de oven, Gebakken kaas met ansjovis & citroenschil, Gegrilde makreel met caponata, Geroosterd varkensribstuk met appels & rozemarijn en uiteraard zoete heerlijkheden. Koffie-chocoladetaart met walnoten, Ricottataart en een aantal koekjes en puddingen en uiteraard ijs waar je van gaat watertanden. En had ik het al gehad over de prachtige foto’s?

Als ik dan toch één minpuntje mag noemen dan is dat het feit dat het een dik en zwaar, stevig gebonden boek is en dat het niet open blijft liggen en aangezien je vast en zeker vaak uit dit boek gaat koken is dat een beetje onhandig. Het boek sluit af met een register en een lijst met Vakanties & hotels alsmede restaurants die de schrijvers aanbevelen.

Een erg mooi boek dat de gevarieerde en inventieve Siciliaanse keuken van alle kanten belicht. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar. Aanrader!

Sicilië – Giancarlo & Katie Caldesi – Good Cook B.V. – ISBN 9789461431646 – €24,95

Bekijk op bol.com