Zouden ze nog bestaan? Mensen die groenten in water koken, afgieten en zo op het bord leggen? Ik denk het wel maar veel zullen het er niet meer zijn. Er zijn zoveel mooie groenteboeken vandaag de dag en groente staat zo volop in de belangstelling dat er inspiratie genoeg is om veel meer te doen dan alleen maar koken en afgieten. Toch kun je nooit inspiratie genoeg hebben want de mogelijkheden en combinaties zijn eindeloos en je hoeft het heus niet allemaal zelf te bedenken. Celia Brooks, die sinds 2002 de motor is achter de London food tour company “Gastrotours” en schrijfster van heel wat kookboeken, zet 25 gezonde groenten in het zonnetje in het boek Superveg. Meer dan 100 vegetarische recepten en heel veel extra informatie maken dat je voorlopig iedere avond een bijzonder maar toch vaak simpel gerecht op tafel zet.

De opbouw van het boek is logisch en handig. Na de uitgebreide inleiding die interessant is voor mensen die veel over groenten willen weten gaan we over naar de recepten. De groenten zijn onderverdeeld in drie groepen te weten: Knol-en bolgewassen, Kiem- en bladgroenten en Vleesvruchten. Binnen die groepen krijgen de 25 groenten allemaal apart aandacht in een eigen hoofdstuk. Van iedere groente lezen we alles over voedingswaarde, het seizoen, de soorten, kopen & bewaren, het voorbereiden (schoonmaken) en of het wellicht handig is om de groente kant en klaar (pot, blik, vriezer etc.) te kopen. Vervolgens lezen we over de ‘maatjes’. Dat is een lijst met groenten die uitstekend combineren met elkaar, dan een aantal bereidingswijzen en vervolgens een aantal overheerlijke recepten.

Wat opvalt zijn de schitterende foto’s van zowel de groente zelf als van het eindresultaat. De recepten hebben geen lange lijst ingrediënten maar zijn vrijwel allemaal gemaakt met ingrediënten die je wellicht al in huis hebt. Zoals een salade van rauwe wortel & sinaasappel met tahindressing. Of een geglaceerde venkelpolenta met ricottaverrassing. Bij het zien van de pittig gewokte broccoli loopt het water je in de mond. En wat te denken van een warme salade van zoetzure aubergines met kaas en pistachenoten. De citroenspinazie met pasta is een echt zomergerecht. De Griekse courgetteplaatkoek zal hier snel een keer gemaakt worden.

Celia Brooks heeft met deze mooie grote hardcover een goed bruikbaar boek afgeleverd. Echt heerlijke recepten die ook niet-vegetariërs vast en zeker zullen aanspreken. In het inkijkexemplaar op Bol.com kun je vast wat recepten zien.

Bekijk op bol.com

Celia Brooks – Superveg – Good Cook – ISBN 9789461431899 – €24,95