Italia con gusto e amoreItalië met smaak en liefde is de vertaling van de titel van dit prachtig vormgegeven kookboek. Het is eigenlijk meer een naslagwerk over de liefde voor smaken uit de diverse streken van Italië.
Annet Daems neemt je mee op reis door een land waar eten en drinken verheven zijn tot kunst. Er zijn twintig regio’s die Annet Daems bezocht heeft en elke regio bevat een hoofdstuk dat begint met een kaart van de regio en de route die ze gereden heeft.
Als liefhebber van Italië reisde ik in gedachten mee in de verhalen over de streken, de bezoeken aan de lokale ondernemers, de terrassen waar ze neerstreek en de liefde voor de smaken van de gerechten.

Annet Daems trouwde in Italië, begeleidde uitwisselingsstudenten journalistiek en runde in Antwerpen een Italiaanse traiteur-delicatessenzaak. Voor dit boek is ze met de auto door alle regio’s van Italië gereisd om de liefde voor de smaken van Italië in beeld te brengen. De foto’s spreken voor zich, de verhalen zijn prachtig.

In Italia con gusto e amore wordt de geschiedenis van de eetculturen in Italië uiteengezet. Zo zijn er in het Noorden andere recepten te vinden dan in het Zuiden van het land. Annet Daems beschrijft de geschiedenis van de streken, schrijft over de plaatsen die ze heeft bezocht. Maar ook over de mensen die ze treft, ambachtslieden die nog op authentieke wijze voedsel bereiden. Bakkers, slagers enzovoort, die van generatie op generatie een bedrijf runnen. Zo vind je verhalen over de oorsprong van de ingrediënten die veel gebruikt worden in de Italiaanse keuken. Vaak zijn de Italiaanse recepten ontstaan uit armoede en het gebruik van restjes. Eeuwenoude en geheime recepten die generaties lang in families gebruikt worden. Eten is geen product maar een manier van leven en Italianen zijn daar erg goed in.

Met Annet Daems gaan we naar Sardinië met zijn smaragdgroene zee met kleine en grote baaien. Je vindt er eenvoudige en kwalitatief hoogwaardige ingrediënten met sterke en delicate smaken. De keuken wordt daar gedomineerd door wilde kruiden, kaas en vlees van de jacht.

In Senise in het zuiden van Italië vind je de beroemde paprika’s die aan touwen opgehangen worden om te drogen, de IGP Peperone di Senise, de koning van de Lucanische gastronomie. De regionale vereniging van Lucanische koks vertegenwoordigen Basilicata om meer bekendheid te geven aan de producten uit de regio. Prachtige foto’s hiervan maken je nieuwsgierig en je krijgt zin om dit zelf een keer te gaan bewonderen.

Valpelline ligt in de Aosta vallei en is bekend om de fontina kaas en daarvan is de zuppa valpellinese bekend. Een soep met savooiekool en fontina kaas en roggebrood die je afmaakt in de oven. Bij het lezen loopt het water je al in de mond. Wat een mooie smaken bij elkaar.

Italia con gusto e amore, smaken en liefde voor als je houdt van Italië en de Italiaanse keuken. Een aanwinst voor op je keukentafel, een mooi boek om te lezen en je krijgt vanzelf zin om de gerechten te maken. Annet Daems heeft met dit boek goed de liefde voor de smaak van Italië weten vast te leggen.

Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com

Italia con gusto e amore | Annet Daems
Uitgeverij Lannoo | € 39,99
ISBN | 978401486699