De Italiaanse Marcella Hazan (1924 – 2013) werd door iedereen met een beetje verstand van culinaire zaken gezien als een autoriteit op het gebied van de Italiaanse keuken. Dat ze dat geworden is mag je rustig bijzonder noemen. Marcella Hazan had o.a. biologie gestudeerd aan de Universiteit van Ferrara en trouwde in 1955 met de Italiaanse en in New York opgegroeide Victor Hazan die een gewaardeerd wijnschrijver was. Tot op de dag dat ze trouwde had ze nog nooit in de keuken gestaan en wist ze niets van koken. Ze wist niet beter of iedereen in de familie kookte maar zij zeker niet. En haar man kookte ook niet maar die wilde wel graag iedere avond een fatsoenlijke maaltijd op tafel.

Ze maakte zich de Italiaanse keuken eigen door de kookboeken die ze had meegebracht uit Italië te gebruiken. Al snel kwam ze erachter dat ze het eigenlijk zelf beter kon. Zelfs zo goed dat ze kooklessen begon te geven in haar appartement en een eigen kookschool begon. In 1973 verscheen haar eerste kookboek. Ze schreef haar kookboeken in het Italiaans en haar man vertaalde ze in het Engels. Haar recepten zijn zeer gedetailleerd en kloppen altijd. Daarnaast zijn ze redelijk eenvoudig te maken. Ze schreef in de loop van de jaren heel wat kookboeken en met een aantal daarvan won ze prijzen.

Haar belangrijkste werk is ongetwijfeld The Essentials of Classic Italian Cooking uit 1992. Bij ons uitgegeven onder de titel De klassieke Italiaanse keuken. Het boek is nu opnieuw uitgegeven in de serie Culinaire klassiekers. Meer dan 500 pagina’s met grondbeginselen, bereidingstechnieken, productinformatie en uiteraard een enorme hoeveelheid recepten verdeeld over 19 hoofdstukken.
Als je eenmaal in dit boek begint te lezen en te bladeren dan ben je zo een uur verder want de gerechten zijn allemaal even heerlijk. Je kunt hier met recht spreken van de klassieke maar vooral authentieke Italiaanse keuken.

De onvolprezen Nigella Lawson zei over dit boek: “Zelfs als dit het enige kookboek is dat je hebt, zul je nooit uitgegeten raken.” En dat is een feit. De liefhebber van de Italiaanse keuken heeft aan dit boek eigenlijk genoeg. Het is een standaardwerk dat in geen enkele keuken mag ontbreken.

De klassieke Italiaanse keuken is onderdeel van een serie culinaire klassiekers van uitgeverij Kosmos. Inmiddels verschenen ook:

·         De nieuwe Franse keuken van Paul Bocuse

·         Groot Aziatisch kookboeken van Charmaine Solomon

·         Het groot Indonesisch kookboek van Bep Vuyk

Uitgeverij Kosmos – €24,99 – ISBN 9789021556352

Koop bij bol.com