De zilveren lepel Vlees

De beroemde serie Italiaanse kookboeken van De Zilveren Lepel ken je vast. Het standaardwerk met de naam ‘De Zilveren Lepel‘ is wereldberoemd en is hét huwelijksgeschenk van moeder op dochter in Italië. De spin-off, ‘De Zilveren Lepel Pasta‘, is een van mijn favoriete kookboeken. Dat boek gaat ieder jaar met ons mee op vakantie.

Het nieuwste deel in deze serie is De Zilveren Lepel Vlees. Best een gewaagde keuze in een tijd waarin iedereen het erover eens lijkt te zijn dat we met z’n allen veel minder vlees moeten gaan eten. Maar als we dan vlees eten, dan moet het natuurlijk ook wel goed vlees zijn dat op een goede manier bereid wordt. Voor de liefhebber is dit dan echt een aanwinst.

Ik ben niet zo gecharmeerd van de vormgeving en de gekozen kleurstelling van dit boek, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vond de uitgaves met de witte cover vele malen mooier en statiger en ik vind het prettig als een kookboek ook mooi staat in de kast. De foto’s in het boek zijn wel helemaal mijn smaak. Niet veel opsmuk, maar eenvoudige, stijlvolle plaatjes van mooie bordjes met eten. Je ziet aan de plaatjes goed hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien en het ziet er allemaal uit alsof het goed te doen is als je een beetje je weg rond een keuken weet.

Het leuke van dit boek is, dat er niet alleen recepten in te vinden zijn. Je vindt er ook heel veel informatie in over vlees, over vleessoorten, over bereidingswijzen van vlees en over verschillen in vlees in de Italiaanse, Franse en Nederlandse keuken. Zo worden varkens bijvoorbeeld in deze drie streken anders verdeeld als het om het vlees gaat. Zo heet wat in Nederland als de schouder van het varken wordt verkocht, in Italië de spalla en in Frankrijk heet het bovenste deel palette en het stuk eronder jambonneau. Handige informatie als je deze vakantie in Frankrijk of in Italië bij de slager staat.

Dezelfde informatie vind je in dit boek over runderen, kalf, lam, wild en gevogelte. En dan: legio Italiaanse toppers om te maken met deze fantastische producten. Zoals gesmoorde gans, gebraden eend met sinaasappelsaus, lam met witlof, ossobuco en gestoofde varkensnek. De recepten zijn zoals we ze kennen uit De Zilveren Lepel serie, kort en bondig. Ik kan me voorstellen dat het voor de wat minder geoefende kok prettiger is om een stap voor stap instructie bij de recepten te hebben. Maar uiteindelijk moet je er ook niet meer van maken dan het is. Is de kern van Italiaans eten niet precies dat? Eenvoudig, smaakvol eten van kwalitatief goede producten.

Verderop in het boek vind je nog allerlei bijgerechten die je bij de vleesgerechten kunt eten. Denk aan wortels met acaciahoning, gefrituurde venkel of geroosterde courgettes.

Of het echt iets toevoegt aan alles wat er al over vlees geschreven is weet ik niet, maar als je een liefhebber bent van de Italiaanse keuken en de stijl van koken uit de Zilveren Lepel ligt je, dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Bekijk op bol.com

De Zilveren Lepel Vlees – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000360215 – € 35,00