Het Korean vegan kookboekAls je alle volgers van haar sociale media platforms bij elkaar telt dan kom je op 4,5 miljoen mensen die fan zijn van Joanne Lee Molinaro. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst en een bijzondere website met de titel The Korean Vegan met recepten, informatie en verhalen.
Het was een kwestie van tijd voor haar eerste kookboek zou verschijnen. Dat is er nu onder de titel Het Korean vegan kookboek. Het is een groot en glossy kookboek geworden. Gouden letters op de cover en prachtige foto’s en veel verhalen en informatie. Je zou het bijna gaan zien als koffietafelboek maar de fijne recepten maken er dan toch weer een luxe kookboek van.

Aan het begin en het einde van Het Korean vegan kookboek en ook tussen de recepten door krijgen we een intieme inkijk in de familiegeschiedenis van Joanne Lee Molinaro. Het zijn spannende en soms ontroerende verhalen. Ook ieder recept wordt voorafgegaan door een korte tekst met wat meer informatie of een stukje geschiedenis. Dat er veel verteld wordt in het boek blijkt ook wel uit het feit dat de Engelstalige versie zelfs als luisterboek is verschenen. Dat mag toch wel bijzonder genoemd worden.
In eerste instantie zul je een hele tijd alleen maar bladeren en je ogen uitkijken. De foto’s van de gerechten zijn bijna kunstwerken en ik krijg de indruk dat Joanne ze zelf gemaakt heeft.

Als we uitgebladerd zijn dan gaan we de recepten eens nader bekijken. Er zijn negen hoofdstukken die je kunt zien in het inkijkexemplaar op Bol.com. Daar zie je ook wat van de foto’s en je krijgt een aantal recepten. Voor de hoofdstukken met recepten staat een overzicht van wat je in een Koreaanse vegan voorraadkast aan ingrediënten wil aantreffen. En daar zit een ingrediënt bij waar ik naar gezocht heb maar dat ik niet gevonden heb in Nederland. Ook niet online. Als je dat dus persé wil hebben dan zul je het online in Amerika moeten kopen. Maar eerlijk is eerlijk, dat was maar 1 ingrediënt (nou ja, misschien 2). Alle overige, ook die in de recepten, zijn wel verkrijgbaar al zul je soms naar een goed gesorteerde Aziatische supermarkt moeten.

Bij alle recepten staat het niveau. De meeste zijn makkelijk. Een aantal is gemiddeld of hard. Een hier en daar is er een recept met ‘oefening baart kunst’. Let goed op de hoeveelheden want niet alle recepten zijn voor vier personen. Soms zijn het er meer en soms zelfs maar voor één persoon. Vaker nog zien we het aantal (zoals bij pannenkoekjes) of de hoeveelheid (zoals kimchi).
Er staan heel veel ontzettend lekkere recepten in Het Korean vegan kookboek die bijna altijd nog makkelijk te maken zijn ook. Er wordt uiteraard vaak gekookt met groenten en af en toe met jackfruit of tofu. Joanne deinst er ook niet voor terug om een bekend Italiaans pastagerecht om te vormen tot een Koreaanse versie. Een veel voorkomende groente in de Koreaanse keuken zijn shisobladeren  en die zijn gelukkig steeds beter verkrijgbaar al zul je wellicht even moeten zoeken.

Het Korean vegan kookboek zal zelfs doorgewinterde vegans inspireren om de Koreaanse keuken in te duiken. Maar ook als je niet vegan bent is dit boek een rijk bezit.

Het Korean vegan kookboek | Joanne Lee Molinaro
Unieboek Spectrum | €34,99
ISBN 9789000385515