Er verschijnen de laatste maanden opvallend veel kookboeken met Italië in de hoofdrol. Zo ook Mangiamo! all’italiana van Sarah Puozzo. Sarah groeide op in een Venetiaanse familie waar haar liefde voor eten al vroeg begon.Zo reist ze door heel Italië om te proeven, te schrijven, te vloggen en podcasts te maken.  In Italië is cultuur nauw verweven met geschiedenis en culinair erfgoed. In Mangiamo! all’italiana vind je daarom niet alleen recepten maar ook tafelverhalen.

Mangiamo!

link naar Bol

De dertien hoofdstukken van Mangiamo! all’italiana vertegenwoordigen elk een regio. Reis met Sarah mee en ontdek aan de hand van de vele foto’s, verhalen en adressen haar lievelingsplekken. Dat kan van een foodtruck, hotel, ostaria of wijnhotel zijn. Per adres of verhaal krijg je ook een recept. Daarmee is Mangiamo! all’italiana een kijk- en leesboek. Door de podcasts en de playslists zelfs een luisterboek. Nog meer Sarah vind je in het online magazine sarahpuozzo.com of in haar video’s op Cheflix.

Eet risi e bisi in Venetië, snijbiet frittata met geroosterd knoflookbrood in het noorden van Italië of schütterbröt in Zuid-Tirol aan de grens met Oostenrijk. In Piemonte staat vlees gegaard in barbaresco op het menu en in Modena komt Pavarotti’s lievelingsgerecht rotoli met spinazie en ricotta op tafel. Uit Siena eten we de beroemde pijnboompitten taart als dessert. En zo gaat het maar door; spinaziegnocchi, vitello tonnato, hazelnootcake, allemaal even heerlijk.

Is Mangiamo! all’italiana een reisboek met recepten of een kookboek met reisverhalen? Ik neig naar het eerste en daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog het is verrassend anders door de muziektips, boekentips en de podcasts kun je bijna letterlijk in de voetsporen van Sarah meereizen. Door ook de gerechten bij de specifieke trip te maken met de bijpassende wijn, ben je er bijna letterlijk zelf.

Mangiamo! all’italiana – Sarah Puozzo – uitgever Lannoo – ISBN 9789401496179 – €34,99