Grandi Gusti van culinair journalist Katie Parla wordt een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië genoemd. Dat is inderdaad een perfecte omschrijving voor dit mooie boek vol verhalen, recepten, cultuur en informatie. Katie reisde naar Basilicata, Calabrië, Campania, Molise en Puglia en verzamelde 85 recepten. Echte klassieke streekgerechten met hier en daar een moderne twist.
Grandi Gusti begint met een voorwoord en wat foto’s. Het voorwoord is geschreven door de eigenaar van het Italiaanse restaurant Tratto in Phoenix Arizona. Zijn naam komen we niet te weten. Hij vertelt over zijn kennismaking met Katie, zijn familie en de ontdekking van de plek waar zijn Italiaanse voorouders vandaan kwamen.

Daarna krijgen we nogmaals het voorwoord en de foto’s. Kleine fout in het boek maar dat mag de pret niet drukken. Na deze pagina’s volgt veel informatie over het zuiden van Italië en over het boek. Veel tekst maar erg interessant. Vanaf pagina 40 komen  we bij de recepten en uiteraard beginnen we met Antipasti. We vervolgen de reis met Zuppe e Minestre, Pasta, Pesce, Carne, Contorni, Pane foccacia e pizza, Dolci en als laatste Liquori e cocktail.

Het valt op dat de namen van de gerechten alleen in het Italiaans genoemd worden. Maar in het register achterin het boek staan de Nederlandse namen van de gerechten, de Italiaanse (als die naar een foto verwijzen staat het schuingedrukt) en soms tref je alleen de Italiaanse naam aan maar aangezien het ook een register op ingrediënt is zul je altijd vrij snel terugvinden wat je zoekt.

Zoals bij Candele con ‘Nduja.
Gelukkig krijgen we eerst uitgelegd wat ‘Nduja is. Dat is een smeerbare Calabrische varkenssalami met gefermenteerde chilipeper. Volgens de schrijfster zou je dat bij speciaalzaken of webwinkels moeten kunnen kopen. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. In het register staat dit gerecht onder salami en onder pasta maar ook onder de eigen naam.

Soms zal de gebruikte pasta niet bekend voorkomen. Gedroogde candele, gladde ziti of verse filjie liggen niet zomaar bij de supermarkt. Omdat er veel gekookt wordt met unieke regionale ingrediënten zul je soms op zoek moeten naar iets speciaals of je fantasie gebruiken en het niet verkrijgbare product door iets anders moeten vervangen. Bij alle recepten en ook tussendoor krijgen we steeds weer tekst en uitleg over de ingrediënten, de culinaire cultuur en nog veel meer.

Al bladerend door het boek heb je zo een lijst met gerechten die je vast een keer wilt maken. Zoals Filjie con Ragù Calabrese. Filjie is een pastasoort die je ook kunt vervangen door fusilli. Ragù Calabrese is een ragù gemaakt met varkensspareribs. Maar we krijgen ook te zien hoe we filjie zelf kunnen maken. Om de likeuren uit het boek te kunnen maken zul je zuivere 96% alcohol mee moeten nemen uit Italië want dat is hier nog altijd niet te koop.

Een boek vol heerlijke recepten en al is niet alles even makkelijk maakbaar dan nog is het genieten. Een klassieker wat betreft de Zuid-Italiaanse keuken mag je Grandi Gusti nu alvast noemen.

Bekijk op bol.com

Grandi Gusti – Katie Parla – Karakter Uitgevers – ISBN 9789045219738 – €25,99