Kookboek Pasta Grannies

Link naar Bol.com

Vicky Bennison startte in 2015 het YouTube-kanaal Pasta Grannies met als doel handgemaakte pastavormen vast te leggen. Het kanaal is uitgegroeid tot een groot succes met bijna één miljoen abonnees. Inmiddels zijn we negen jaar verder en het is tijd voor het tweede kookboek: Pasta Grannies: Comfort Cooking van oma’s uit heel Italië. De recensie van het eerste boek vind je ook op Kookboekennieuws.

Pasta Grannies bevat een bundeling van recepten die eerder op het YouTube-kanaal zijn verschenen. Het eerste recept van het boek is een gefrituurde ravioli (een gattafin) van Adele uit Levanto. Een snelle zoekopdracht leert mij dat Adele’s gattafin in augustus 2021 online is gezet. Hoe leuk is het om bij het recept beelden te zien van de oma die het gerecht maakt in haar eigen huis. Authentieker kan niet.

Net als in het eerste boek is de verdeling van recepten gebaseerd op ingrediënt. Kruiden, noten & specerijen, groenten, rijst & peulvruchten, vlees & vis, zuivel en pizza, pastei & gebak. De namen van sommige hoofdstukken verklappen al dat je dit keer niet enkel pasta recepten in het boek vindt, maar ook andere Italiaanse gerechten. Het is wel verwarrend dat er in het hoofdstuk ‘groenten’ recepten staan die vlees bevatten. Zeker wanneer je dit boek in eerste instantie snel doorbladert in een boekhandel, denk je dat het boek ook zeer geschikt is voor vegetariërs. Dat is niet zo. Sommige hoofdstukken, zoals ‘vlees & vis’, zijn groter en bevatten veel recepten. Andere hoofdstukken daarentegen zijn klein en hebben weinig plek in het boek (zuivel en pizza, pastei & gebak). Over het geheel genomen kan er geconcludeerd worden dat Pasta Grannies voornamelijk bestaat uit pasta’s met vlees of vis en af en toe een vegetarisch recept. Gelukkig zijn sommige recepten goed vegetarisch te maken.

Bij pasta maken gaat het vaak om één ding: less is more. En dat laten de pasta grannies zien. De ingrediëntenlijsten zijn kort, maar bevatten smaakvolle ingrediënten. Soms met ingrediënten die hier minder bekend zijn, zoals tenerumi, cucuzza en caciacavallo. Gelukkig krijgen we ook andere opties om zo toch de pasta thuis te kunnen maken. Een voorbeeld van een gerecht met een korte ingrediëntenlijst is Licia’s tagliatelle met kool en bonen uit Cinque Terre. Dit gerecht heeft slechts zeven ingrediënten en dat is inclusief de ingrediënten voor het maken van de verse pasta.

Er kan gesteld worden dat Pasta Grannies meer is dan een boek met Italiaanse recepten. Het geeft een kijkje in de wereld van de Italiaanse nonna’s. Vicky schrijft in haar boek dat de ‘grannies’ niet schattig zijn. Het zijn vrouwen die de geschiedenis hebben meegemaakt, sommigen zelfs nog WO2, en elk hun eigen verhaal hebben. Ze worden geportretteerd met sfeervolle foto’s waarbij de vrouwen trots uitstralen en er is ruimte voor een persoonlijk verhaal. Dat maakt dit boek bijzonder en authentiek. Ik schreef het al eerder. Pasta Grannies is zo’n boek dat je op zondagmiddag uit de kast pakt om door te bladeren, om stukjes uit te lezen en om heerlijk uit te koken. Zo is het Vicky Bennison gelukt om een stukje Italië bij jou thuis te krijgen.

Pasta Grannies | Vicky Bennison | Fontaine Uitgevers | ISBN 9789464042207 | €29,99