Mas van Putten en Carl Lemette kennen we van het boek (Asian) soul food (lees hier de recensie).  Hun tweede boek heet Jiwa en is een tikje groter en dikker dan het eerste. Ook nu weer is het een Aziatisch kookboek met heel veel fusion gerechten. Dat kan ook niet anders als de een kind is van een Molukse moeder en een Belgische Indo en de ander een kind is van een Javaanse Indo en Hollandse vader. Als je dan thuis leert koken en je vormt in je latere leven een stel dat samen de sterren van de hemel kookt in je eigen restaurant “De vrouw met de baard” dan is dat fusion heel begrijpelijk. Behalve Aziatische invloeden zien we ook sporen van de Hollandse, de Franse, de Portugese en zelfs Amerikaanse keuken.

Naast koken is muziek ook heel belangrijk voor Mas en Carl. Je treft dan ook door het hele boek playlists aan met muziek die zij bij de gerechten vinden passen. Een leuk extraatje.
Jiwa is een heel gevarieerd en kleurrijk kookboek geworden. Naast een heleboel grappige, sfeervolle en smakelijke foto’s bevat het ook tekeningen en verhalen. Er valt dus veel te lezen. Na het voorwoord met ook een uitleg van wat we in de hoofdstukken gaan aantreffen volgt een hoofdstuk over wat je in je voorraadkast moet hebben staan. Het is geen droge opsomming van ingrediënten geworden maar het zijn stuk voor stuk smakelijke en sappige stukjes tekst met goede informatie. Tussen de hoofdstukken met recepten door krijgen we kleine intermezzo’s (zo noemen ze dat zelf) met een aantal recepten die je maakt met ingrediënten die anders misschien maar in de koelkast blijven staan.

Op de recepten raak ik maar niet uitgekeken. Als er ooit een prijs uitgereikt gaat worden aan de meest creatieve koks van Nederland dan staan Mas en Carl wel heel hoog bovenaan de lijst. Als een gerecht vegan of vegetarisch is dan staat dat er altijd bij. Vrijwel nergens in het boek heb ik een recept gezien dat je ook in andere kookboeken tegenkomt. Goed, er staat een rendang in. Sterker nog er staan wel drie rendangs in maar die heb je dan ook nog nooit zo gemaakt. Wat dacht je van een vegan rendang van bospaddenstoelen en dan gemaakt met je eigen basisboemboe. En natuurlijk maken we verschillende sambals.

Als we verder kijken zien we een overheerlijke vegan sotobouillon, een vis met keizerlijke mandarijnensaus, een skanking aubergine (geroosterd met miso-tahincrème) met kimchihangop, een gado gado van asperges, een nasi kuningsalade en nog veel en veel meer. Er zijn kleine hapjes en bijgerechten maar ook volwaardige maaltijden. Er is een hoofdstuk waarin wordt uitgelegd welke wijn je drinkt bij deze culinaire hoogstandjes en uiteraard zijn er nagerechten. Ik heb altijd een zwak voor bijgerechten en met Jiwa kan ik mijn hart ophalen. Een atjar van rodeui pickles, een misomayo, ingelegde koolrabi en we maken zelf hoisinsaus. Het inkijkexemplaar geeft een hele goede indruk van het boek.

Een diepe buiging voor Carl Lemette en Mas van Putten. We geven op Kookboekennieuws geen sterren maar als we die wel gaven dan waren het er tien voor Jiwa.

Jiwa | Car Lemette en Mas van Putten
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038811017