risotto risottoAls je mij érgens wakker voor kunt maken, dan is het wel risotto. Deze liefde is ontstaan toen ik in Rome een verrukkelijke rode risotto als voorgerecht at waarvan ik de smaak nog steeds op kan roepen in mijn gedachten. Het mooie van risotto is dat je er eindeloos veel variaties op kunt verzinnen. Ik keek dan ook echt uit naar het verschijnen van de Nederlandse vertaling van naar Risotto! Risotto! van Valentina Harris.

Dit boek is meer dan een kookboek met recepten. Wat ik altijd erg leuk vind aan een boek dat zich richt op een bepaald gerecht of een bepaald ingrediënt is om behalve recepten ook te lezen over de ontstaansgeschiedenis van een gerecht. Harris besteedt ruim aandacht aan de geschiedenis van risotto en dan natuurlijk met name op de rijst. Ook vind je er informatie over de verschillende soorten rijst die geschikt zijn om risotto mee te maken.

Harris benadrukt het belang van een goede bouillon. Met een slechte bouillon kun je geen goede risotto maken omdat de rijstkorrels tot wel ongeveer vijf keer hun eigen volume aan vocht kunnen opnemen. De smaak van de bouillon trekt dus helemaal in de rijst. Op de pagina’s die volgen vind je recepten voor verschillende soorten bouillon. Heb je eens een middagje over, maak dan wat liters en vries ze in zodat je altijd verse bouillon kunt gebruiken.

Harris omschrijft minutieus hoe je een risotto moet maken. Heb je het nog nooit gedaan dan is het heel fijn om even te kunnen lezen ‘hoe het heurt‘. Zelf ben ik nooit zo van ‘hoe het heurt‘ en zoek ik mijn eigen weg in de receptuur. Ook is er een alinea gewijd aan wat er mis kan gaan en hoe je kunt voorkomen dat dit gebeurt. Nadat Harris stap voor stap (met foto’s) laat zien hoe je een risotto moet koken, gaan we naar de recepten.

Je vindt in Risotto! Risotto! klassiekers als Risotto alla Milanese, risotto met paddenstoelen en risotto alla Genovese. Daarnaast ook verschillende soorten arancini, een zoete risottotaart, zoete chocoladerijst en risotto met tomaat en basilicum. De receptuur is duidelijk omschreven en met een beetje oefenen maak je thuis aan de hand van deze recepten de lekkerste risotto’s. Ik vind dit boek een absolute aanrader.

Bekijk op bol.com

Risotto! Risotto! – Valentina Harris – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315543 – € 22,50