Monica Abdoel bracht in 2014 het succesvolle boek ‘Reizende Sterren – Over karrende keukens & smaaknomaden‘ uit. En nu dit pareltje. Firestarters of Food Art & Music gaat over creatieve geesten, vernieuwers en trendsetters, kortom: firestarters.

In dit boek komen kunst, eten en muziek samen en dat resulteert in een boek vol prachtige verhalen over bijzondere mensen. Het zijn hele verschillende mensen met – volgens de inleiding – als gemene deler: ze zetten iets in gang, een stijl, een trend of een genre. Denk aan mensen als Henk Schiffmacher, Nick Bril, Cesar Zuiderwijk en André Chiang.

Voor  kookboekennieuws is natuurlijk met name het gedeelte over eten interessant. Ik lees graag over mensen die bijzondere dingen doen, maar mensen die bijzondere dingen met eten doen hebben bij mij en mijn collega’s van kookboekennieuws wel een streepje voor.

Het boek gaat met name over streetfood en zeg je streetfood dan zeg je natuurlijk ook Nick Bril. Monica Abdoel proefde zijn patatas bravas met ansjovisaïoli en tomaat en was verkocht. In het boek is zijn recept voor Inktvis met boemoe en limoen opgenomen. Streetfood met ballen serveert Rich Pork. Aan kwaliteit wordt geen enkele concessie gedaan en voor zakelijke events lift hij zijn gerechten eenvoudig naar restaurantniveau. Zijn huisgemaakte kroketten kun je zelf namaken met het recept uit het boek.

Abdoel vloog voor dit boek de hele wereld over. Zo interviewde ze Henk Savelberg die het restaurant van Oriental Residence Hotel runt. Ze ontmoette Let de Jong, de drijvende kracht achter Let’s Salsa, dé place to be voor de beste taco’s. Abdoel vloog naar Taiwan voor een ontmoeting met André Chiang die in Taipei het restaurant RAW runt en daar een ware celebrity is. Van zijn hand is het recept babymais van een met houtskool gestookte barbecue.

Naast interviews met vele inspirerende mensen op allerlei gebieden staat dit boek ook vol van prachtige sfeerfoto’s en streetart. Een feest op in te bladeren. Het boek misstaat beslist niet als bladerboek op je koffietafel. De foto’s zijn gemaakt door Rinze Vegelien en Arjen Poort.

Firestarters of Food Art & Music is geen kookboek in de gangbare zin van het woord. Het boek is een hebbeding voor liefhebbers van verhalen achter bijzondere mensen met inspirerende ideeën en mooie plaatjes. Het feit dat er ook nog recepten instaan is een fijne bonus.  De meeste recepten zijn foodtruck- en festivalwaardig en bij uitstek geschikt om buiten te nuttigen!

Bekijk op bol.com

Firestarters of Food Art & Music – Monica Abdoel – Uitgeverij Komma – ISBN 9789491525681 – € 29,95