Soms lees je over het uitkomen van een boek waar je je enorm op verheugt. The Really Quite Good British Cookbook was er zo een!

Er zijn maar weinig landen waar zoveel voedselculturen samenkomen en waar het aanbod zo divers is. William Sitwell stelde een boek samen waarin deze smeltkroes van eetculturen uitgebreid aan bod komt en wordt gevierd. Aan dit boek hebben honderd  bekende en minder bekende koks, bakkers en chef-koks meegewerkt die hun recepten ter beschikking hebben gesteld en waaruit duidelijk blijkt wat een mooie mix van eetculturen voorkomt op het Britse eiland.

Het boek is voorzien van een kleurige cover en voorzien van wonderschone foto’s van het eindresultaat van ieder recept en van de mensen die de recepten hebben aangeleverd.

Er zijn heel veel leuke kookboeken, maar zelden sla je een kookboek open waarvan je echt ieder recept wel zou willen maken, Dit is er één hoor! Als ik ooit een soort July & Julia project zou willen doen en alle recepten uit een kookboek zou willen koken, dan pak ik dit boek uit de kast, zeker weten! Ieder recept spreekt me aan, van de briochewentelteefjes op de eerste pagina tot en met de pavlova op de laatste.

De recepten zijn onderverdeeld in zes hoofdstukken:

  1. ontbijt
  2. voorgerechten & snacks
  3. vis & zeevruchten
  4. kip, vlees & wild
  5. pasta, risotto & bijgerechten
  6. gebak & desserts

Bij ‘ontbijt’ lees je over briochewentelteefjes, aardbeienjam en yoghurt met abrikozen, honing & pitachenoten. Bij de ‘voorgerechten en snacks’ vind je gefrituurde gevulde olijven, doperwtenkroketten met munt, bruchetta met geitenkaas & rodebietenrelish en een kokkelbouillon met cider & peterselie. Bij ieder recept staat een korte opmerking van degene die het recept aangeleverd heeft. De omschrijvingen zijn goed te volgen en hoewel je sommige ingrediënten misschien niet direct in je plaatselijke supermarkt zult vinden is het meeste toch wel redelijk breed verkrijgbaar. Voor zover ik het kan beoordelen is er in de vertaling ook niets verloren gegaan en dat wil met vertaalde boeken nog wel eens gebeuren.

Bij de hoofdstuk over ‘vis en zeevruchten’ lees je hoe je hete boterkrab maakt of de happy fish pie van Jamie Oliver. In het hoofdstuk over ‘kip, vlees & wild’ staat het recept voor keftedes van Rick Stein, cà ri gà (kipcurry) van Uyes Luu of fazant met calvados & appel van Annie Bells. In het volgende hoofdstuk staat een rotolo di spinaci al burro e formaggio, risotto met courgette & krab van Matt Tebbu en een romige boerenkool & knolselderij.

Dan gaan we naar de sweet stuff. Hier vind je bijvoorbeeld een chocoladebroodpudding met ontbijtspekcustard, een kersenclafoutis, marshmallows van bloedsinaasappelsap en een crumble met appel, rabarber & ahornsiroop.

En als je het nog niet in de gaten had: ik word echt enthousiast van The really quite good British Cookbook. De recepten zijn goed, de foto’s zijn goed, de schrijfstijl is goed en de variatie is goed. Verder zijn het allemaal recepten die prima thuis te maken zijn, geen hogere kookkunde dus. Echt fijn!

Bekijk op bol.com

The really quite good British cookbook – William Sitwell – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315567 – €30,00