DessertsZo onderhand weet iedereen wie Danny Jansen is. Deze populaire en altijd goedlachse chef-kok die ook regelmatig op televisie te zien is heeft inmiddels al aardig wat kookboeken op zijn naam staan. De kookboeken van Danny zijn vaak net iets anders dan anders. Hij deinst er niet voor terug om een kookboek te maken waar andere auteurs niet zo snel aan zouden beginnen. Zo zagen we in deze tijden van gezond eten het boek “Vet lekker” verschijnen en gourmetten wordt bijzonder met zijn boek “Gourmetpret met Danny” (binnenkort de recensie op kookboekennieuws). Ook voor Indisch koken kun je bij Danny terecht.

Maar in zijn hart is hij een echte patissier. Daar ligt zijn passie. In de serie Masterclass van Carrera (check die serie) maakte Danny het boek “Desserts”. Hij maakt onderscheid tussen desserts en toetjes. Een toetje is vrij eenvoudig en geschikt voor alledag. Een dessert vereist wat meer werk en tijd en serveer je na een wat uitgebreider etentje. We beginnen met basisrecepten zoals het maken van banketbakkersroom en botercrème. Daarna volgen de recepten. Er komen heel wat toetjes en desserts voorbij in het boek en veel zul je zeker herkennen. Eton mess, kersenclafoutis of een pavlova. Ze staan er allemaal in.

Wat het boek extra leuk maakt zijn de recepten van vroeger. Vanillevla, chocoladevla. Wie maakt dat nog zelf? Ik kan me nu nog herinneren wat een feest het was om de pan uit te mogen likken. Je gunt het ieder kind. Wat de eenvoudige toetjes van Danny bijzonder maakt is de wijze waarop hij ze serveert. Vanillehangop met rood fruit wordt een spectaculair nagerecht als je het opmaakt zoals hij dat doet. Bij ieder recept staat een foto waarop je kunt afkijken hoe het moet. Het zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien.

Ook staan er een aantal signatuur-desserts van Danny in. Nagerechten die hij maakte in de sterrenrestaurants waar hij het vak leerde. Werkelijk prachtig is de Roos van mango met sesamnougatine. Wie durft maakt de zoete mangoloempia met chili-mangosaus. Echt moeilijk is het niet maar je moet wel zorgvuldig te werk gaan. De fruitzooi met sorbetijs bewaren we tot de zomer maar dan staat er ook wel een bijzonder en prachtig dessert op tafel. In de stukjes informatie boven de recepten vertelt Danny af en toe iets bijzonders over het recept. Je merkt dat hij een kenner (en verzamelaar) is van oude en antieke kookboeken. Hij weet vaak te vertellen dat een recept al heel lang geleden in een kookboek vermeld staat.

Geweldig dat dit boek zo vlak voor de feestdagen uitkomt want het is niet alleen een leuk cadeau maar het komt ook goed van pas als je een etentje geeft. Dan kiezen we een bijzonder dessert en de rest van het jaar storten we ons op de toetjes. Goed idee!

Wil je vast even smullen van wat recepten en foto’s? Blader dan door het inkijkexemplaar bij Bol.com

Masterclass desserts – Danny Jansen – Carrera Culinair – ISBN 9789048842285 – €16,99