Uit de boomgaard kunnen we nog niet veel oogsten. De appel- en stoofperenboom staan pas twee jaar in de grond. Maar de kweepeer verraste ons dit jaar. De takken bogen door onder de vracht aan kweeperen. Daarom is Uit de boomgaard een aanwinst, een boek vol recepten van boom tot bord. Dat de auteur Stuart Ovenden mooie food foto’s maakt wist ik al, zijn creatieve kookkunsten zijn nieuw voor mij.

Uit de boomgaard

Zoals de titel al duidelijk maakt krijg je met Uit de boomgaard een kookboek in handen om de oogst te verwerken. Het boek zelf is prachtig vormgegeven op kersenroze snee en bevat zo’n 80 zoete en hartige recepten. Maak eens iets  anders dan appelmoes of appeltaart. Stuart gebruikt niet alleen de vruchten maar ook de bladeren, bloesem en soms takken. Er wordt gebrouwen, gerookt, gepekeld en siroop gemaakt.
De keukens van Frankrijk, Japan en Noord Afrika zijn goed vertegenwoordigd. Denk aan Marokkaanse lams-kweeperen-worstebroodjes, tarte tatin en kersen-matcha-sakuramousse-taart.

Het zijn gerechten die chique klinken, maar met een beetje geduld in de keuken goed te maken zijn. Bovendien staan er basisrecepten in, zoals mispelgelei en gepocheerde kweepeer, die dan weer als ingrediënt in verschillende gerechten terugkomen. Wat dacht je er van om zelf gezouten Japanse pruimen te maken? Niet moeilijk om te doen, je moet er alleen een paar weken de tijd voor nemen. Hetzelfde geldt voor kwetsen-gin: suiker en kwetsen (een pruimensoort) laat je twee maanden in de gin staan. De peren-rozijnenbroodjes gaan we hier thuis zeker een keer maken. Heerlijk bij een uitgebreid zondagochtend ontbijt.

Mocht je nou geen eigen boomgaard hebben dan kun je natuurlijk altijd fruit bij de boer of op de markt halen om de creatieve recepten van Uit de boomgaard uit te proberen.

Uit de boomgaard – Stuart Ovenden – uitgever Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024587612 – €21,99