In de sportschool van zijn vader ontmoette Sven in 2004 de liefde van zijn leven Jennifer. Samen ontdekten ze een gemeenschappelijke interesse in gezond en vooral voedzaam eten. Maar zoals dat zo vaak gaat in een jong gezin met tijdgebrek, moest dat voedzame eten wel snel op tafel komen. Belangrijk aan zo’n voedzame maaltijd is dat het eten wat je in je mond stopt, ook iets goeds voor je lichaam doet. Daarom liefst minimaal 250 gram groente per dag, fruit, noten, vis, volkeren granen, zaden en eieren plus voldoende vezels en zo min mogelijk geraffineerde suikers. Verder drink je genoeg water, beperk je koolhydraten, zorg je voor veel variatie en eet je vooral niet te veel. Eigenlijk komt hun advies aardig overheen met de schijf van vijf van ons Nederlandse voedingscentrum. Het enthousiasme waar Jennifer en Sven mee koken springt van de pagina’s af en werkt heel erg aanstekelijk. Ze eten heus wel eens vlees vertellen ze ons vrolijk, maar met mate en van een dier dat een goed leven heeft gehad.

Wat begon als een handige receptenwebsite voor familie en vrienden groeide al snel uit tot een platform met wel 12000 bezoekers per dag. De publicatie van hun kookboeken Het groene smoothieboek en 50x lunchen zonder brood waren meteen al heel succesvol. Volgers van hun blog Voedzaam en snel gaven echter aan dat ze het dagelijks eten van 250 gram groente best wel moeilijk vonden. Dat was de reden om hun vierde kookboek 50x avondeten zonder vlees te schrijven. We zien 50 recepten met heel veel groente, voor twee personen en allemaal binnen 30 minuten op tafel. Ieder recept heeft een duidelijk overzicht van de ingrediënten, een heel simpel beschreven bereidingswijze en een grote foto op de pagina ernaast met een serveersuggestie. Onder ieder recept staan een vermelding van de voedingswaarde en de hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwit per persoon. Leuk detail zijn de kleine foto’s waarop alleen de ingrediënten op een bord afgebeeld staan. Door alles van tevoren eerst zo klaar te zetten ben je inderdaad binnen 30 minuten klaar met koken!

Met smakelijke recepten zoals een venkelstamppot met zoete aardappel en portobello, een curry van courgettes of een pokébowl met sojabonen, zeewier en avocado mis je dat vlees eigenlijk helemaal niet. Het eten van minder vlees past natuurlijk goed bij de huidige klimaatproblematiek. De vijf recepten waarin je leert hoe je restjes groente kunt gebruiken voor soep, noodles, curry, plaatpizza en/of een groentequiche vind ik ook heel mooi aansluiten op dat thema. Waarvoor hulde!

Tot slot een register op ingrediënt, wat weer makkelijk zoeken is als je bijvoorbeeld niet weet wat je met die aubergine uit je groentebox moet doen. Ik vind het een leuk boek voor iedereen die weinig tijd heeft, voedzaam wil eten en ook begrijpt dat je dan toch echt gewoon zelf moet blijven koken. Je zou het ieder kind dat uit huis gaat als handleiding voor het leven willen meegeven, maar misschien is het nog beter om er van jongs af aan samen uit te koken.

50x avondeten zonder vlees | Jennifer & Sven
Kosmos uitgevers | €15,99
ISDN 9789021580432