Rukmini Iyer heeft erg veel gereisd en veel van de wereld gezien. Tijdens die reizen verzamelde ze overal recepten die ze vervolgens maakt en aanpast waar gewenst en daarmee stelde ze haar succesvolle boeken samen. De eerder uitgegeven kookboeken De groene bakplaat en De snelle bakplaat waren een ongekend succes. En terecht! Wat is er makkelijker dan van alles op een bakplaat leggen, in de oven schuiven en klaar. Geen pannen om af te wassen en tijd om nog even de dag door te nemen met een glaasje wijn erbij.

In het derde deel De wereldse bakplaat komen recepten van over de hele wereld voor. In het voorwoord legt Rukmini uit dat er gerechten zijn die in de originele versie een voorbereiding vergen zoals het maken van een specerijenpasta. Ze heeft dat soort gerechten omgezet naar een bakplaatgerecht of geschikt gemaakt om in een pan in de oven te zetten zonder dat je eerst van alles moet doen. Het begrip bakplaat neemt ze erg ruim. Het kan een ovenschaal zijn of een braadpan, bakvorm, braadslee en uiteraard de gewone bakplaat. Als alle ingrediënten maar naast elkaar passen dan maakt het verder niet uit.

En dan de recepten. Rukmini kookt vaak in grote hoeveelheden zodat er meerdere dagen van een gerecht gegeten kan worden. En vaak zijn de gerechten ook geschikt om de volgende dag in de lunchtrommel een plek te krijgen. Let dus op de hoeveelheden. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar de streken waar een recept vandaan komt. We zien Midden- en Zuid-Amerika, de VS en de Caraïben, Azië, Afrika en het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Australazië (dat laatste is een zuidelijk deel van Azië rond Australië, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea en vaak ook een deel van Indonesië) en als laatste Europa en Noord-Azië.

Alle gebruikte ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en als dat heel af en toe niet het geval is krijg je vaak een alternatief. En ook doet Rukmini niet moeilijk als je een Thaise currypasta kant en klaar koopt. Je krijgt het recept maar uit een potje is ook prima. Zo maak je Thaise Panang. Een rundvleesschotel met shiitake en pinda’s. We krijgen 75 recepten die allemaal even kleurrijk en smakelijk zijn. Watertandend bladeren we even door het boek en zien Spaanse eenpanspaella met kip, paprika en chorizo, Russische gehaktballetjes met zure room, rijst en tomaten, Australische bierpastei met prei en rozemarijn, kabeljauw met ras el hanout, bloemkool en granaatappel of Italiaanse pestokip met venkel, courgette en salie. In het inkijkexemplaar op Bol.com krijg je vast wat recepten cadeau. Allemaal even heerlijk!

En afwassen? De borden, het bestek, de glazen en 1 pan, ovenschaal of braadslee. Zo klaar. Als ik moest kiezen tussen de drie bakplaatboeken van Rukmini Iyer dan koos ik De wereldse bakplaat. De recepten zijn allemaal goed maakbaar en je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Maar dat komt wel goed. Er is een register op ingrediënt dus eerst maar eens in de koelkast kijken en dan een recept uitkiezen. De mooie smakelijke foto’s doen de rest. Een aanrader voor een prima prijs!

De wereldse bakplaat | Rukmini Iyer
Becht | €19,99
ISBN 9789023016557
Vertaling: Roselle de Jong