Koken met zeewierAuteur Toine Wilke ontdekt zeegroente als hij in Indonesische wateren dobbert en van een kennis een blaadje zeewier toegestoken krijgt. Hij proeft en is verkocht. Hij ontdekt dat je in zee kunt verbouwen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dat het ontzettend snel groeit en vraagt zich intussen af: ‘waarom eten we nog nauwelijks zeegroenten?’

Wilke denkt dat de sleutel tot het succes van zeegroente te vinden zal zijn in het vinden van de juiste combinaties. In de Oosterse keuken wordt het al een tijd gebruikt, maar hier in het Westen moeten we er nog erg aan wennen. Met dit boek wil Wilke ons inspireren om met zeegroente aan de slag te gaan in onze dagelijkse keuken.

De recepten zijn gemaakt met zeven verschillende soorten zeegroente die verkrijgbaar zijn in een aantal wat grotere en goed gesorteerde supermarkten en reformwinkels.

Je kunt veel verschillende gerechten bereiden met bijvoorbeeld zeewier. Onder de noemer zeewier vallen de planten die in zout water groeien. Wist je dat er wel tienduizend soorten zijn en sommige soorten wel zestig meter lang kunnen worden? Ook zijn ze zeer divers van smaak. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan  zilte groenten (groenten die direct aan zee groeien).

Zeekraal, nori, wakame en lamsoor kennen de meeste mensen wel en die zijn ook best goed verkrijgbaar. Zeegroenten bevatten veel essentiële voedingsstoffen en allerlei bioactieve stoffen die een gunstige invloed op je gezondheid kunnen hebben. Daarnaast bieden zeegroenten een goed en duurzaam alternatief voor de intensieve milieubelastende landbouw.

Zilte groente kun je alleen vers kopen maar zeewier is er ook in bijvoorbeeld gedroogde vorm of je kunt het invriezen. Je leest er alles over in dit boekje. En daarnaast laat Wilke ook nog zien wat je allemaal kunt met zeegroente. Hoe goed klinkt bijvoorbeeld een California Roll met Wakame en Nori? Om dat te maken moet je alleen wel een beetje handig zijn met een sushimatje. Verder staan er gerechten in met zeespaghetti (bijvoorbeeld een plaatje van een melanzane) en een salade van vijgen en lamsoor. Verder couscoussalade met wakame en een stamppot van wakame. Erg origineel.

Koken met zeewier en zilte groente is niet iets voor mensen die houden van traditioneel en altijd hetzelfde. Houd je ervan af en toe iets nieuws te proberen en nieuwe smaken te ontdekken dan zou ik mezelf trakteren op dit boek. Daarnaast is zeegroente een duurzaam product en nu we met z’n allen toch in de gaten beginnen te krijgen dat we duurzamer moeten gaan leven is dit misschien helemaal niet zo’n gek moment om daar mee te beginnen. De recepten zijn allemaal geschreven voor twee personen. Ze zijn voor sommige mensen misschien wat te hip, maar de jonge generatie gaat hier zeker raad mee weten!

Bekijk op bol.com

Koken met zeewier en zilte groente – Toine Wilkes – Uitgeverij Kosmos – ISBN 9789021569536 – € 17,50