Het boek Vegan Delight is geschreven door Saskia Roeda die zichzelf “ervaringsdeskundige” noemt. Haar kennis van zaken op het gebied van voeding is niet verkregen via een gedegen opleiding of studie maar uitsluitend door zelf dingen uit te proberen. Zij voelt zich beter dan ooit als ze zich aan haar zelfbedachte ‘dieet’ houdt en is van mening dat meer mensen daarvan kunnen profiteren. Derhalve schreef zij het boek Vegan Delight, geeft zij workshops, heeft een webwinkel en begeleidt mensen op detox-reisjes die via haar eigen website te boeken zijn.

Saskia Roeda is van mening dat puur en plantaardig eten niet alleen supergezond en een lust voor het oog is maar ook het antwoord op het wereldvoedselprobleem. Vrijwel alle recepten in het boek zijn gebaseerd op de rawfood-methode d.w.z. puur en ongekookt voedsel tot je nemen. Heel af en toe wordt er iets in de oven gebakken of verwarmd maar veelal zijn de gerechten en sapjes rawfood. Tevens komen we in het boek regelmatig het woord “bourgondisch” tegen. Volgens de schrijfster bevat het boek “eigentijdse bourgondische veganrecepten”. Nu zullen de meeste mensen bij het woord “bourgondisch” een heel ander (voedsel)beeld hebben en niet zo snel denken aan een rauwkostsalade. Hoe gezond en kleurig die dan ook is.

Het is natuurlijk heel fijn voor Saskia Roeda dat zij geen problemen met haar gezondheid meer heeft en zich fitter en gelukkig voelt dan ooit. Mooi dat ze dat heeft kunnen bereiken door een Vegan-raw dieet. En het is ook heel knap dat zij deze manier van eten via het vegan-detoxplan zodanig promoot dat ook haar zakelijk leven veel gezonder is geworden.
Wat echter wel jammer is, is het feit dat Saskia in haar boek ook beweringen doet die op geen enkele wijze door welk onderzoek dan ook gestaafd worden. We kennen ondertussen wel de bezwaren tegen gluten, geraffineerde suikers, tarwe en lactose. Tijdens de detoxkuur is er   geen plaats voor koffie en alcohol. Volgens Saskia Roeda ga je tijdens deze kuur van een verzuurd lichaam naar een basisch lichaam. En je valt nog af ook! Want, zegt ze, “je kunt pas vet verbranden en duurzaam gewicht verliezen als je lichaam van binnen gereinigd is.” En ook lezen we dat een goede zuurgraad in je lichaam de basis is van een goede gezondheid.

Vegan Delight is een klein boekje met mooie kleurige foto’s en recepten voor rauwkostsalades en sapjes. Hier en daar mogen we zelfs iets opwarmen of in de oven bakken maar dat komt sporadisch voor. Wie over alle zelfbedachte wijsheden van deze ervaringsdeskundige heenleest kan best een aantal aardige recepten uit dit boekje halen.

Fontaine Uitgevers B.V. – €19,95 – ISBN 9789059566521

Koop bij bol.com