Wat was er eerst? De kip of het ei? Wij houden het op de kip. Daarom is de recensie van Kip op het menu eerder op deze website verschenen. Deze recensie van Ei op het menu wordt dus een stukje korter want we gaan natuurlijk al die inleidende informatie niet nog eens herhalen.

De opzet van de boeken is hetzelfde. Ze zijn even groot en de indeling is nagenoeg gelijk. Weer zien we van die prachtige smulfoto’s van Kris Vlegels en ook nu zien we diverse landen voorbijkomen in de index.
Met ei kun je andere dingen dan met kip dus er is ook een hoofdstuk Desserts en een hoofdstuk Cocktails. Verder zien we, na een korte inleiding, de hoofdstukken China, Verenigd Koninkrijk, Japan, Korea, Turkije, Iran en Klassiekers. Ook nu weer zien we interessante informatie en kennismakingen met chef-koks gecombineerd met overheerlijke recepten. De Baghlava uit Iran of de Citroencroûte (zanddeeg, citroencrème en Italiaans schuim) bij de Desserts. En de Mirza Ghasemi (aubergine met kruiden en ei) uit Iran zul je zeker willen maken.

De topkoks verrassen ook nu weer met heel bijzondere gerechten. Toegegeven, die zijn niet allemaal even simpel te maken maar geven wel een indruk van de kennis en kunde van de desbetreffende chef. In dit boek staan iets meer zoete gerechten dan in het boek Kip op het menu maar dat is logisch want eieren lenen zich nu eenmaal uitstekend voor in gebak en desserts.

Uiteraard kun je tussen de twee boeken kiezen en één van de twee aanschaffen. Maar de kip en het ei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en behalve dat het heel fijne en goede kookboeken zijn, staan ze ook erg mooi in de kookboekenkast.

Ei op het menu – Luc Hoornaert en Kris Vlegels – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401441278 – €34,99

Bekijk op bol.com