kooktechniekenOp de een of andere manier houd ik enorm van wat ik ‘uitlegboeken’ noem. Ik heb er dan ook veel en over heel veel verschillende onderwerpen. Nu ben ik op het gebied van koken inmiddels redelijk bedreven, maar toch haal ik nog wel eens zo’n how-to boek uit de kast. Ik blader regelmatig in De Grote Kleyn of in De Dikke van Dam.

Onlangs verscheen er weer zo’n lijvig naslagwerk bij uitgeverij Deltas. Omdat er al zoveel op dit gebied is, heb ik er met een kritisch oog naar gekeken. Voegt het boek iets toe aan wat er al is of valt  het in de categorie één-van-de-velen.

Eigenlijk moet ik concluderen dat dit boek – dat is geschreven door Claudia Lenz en Claudia Bruckmann – voldoet aan beide. Het is één van de vele boeken over kooktechnieken en het is één van de vele boeken die beweert dat je geen ander boek nodig hebt als je dit boek in huis hebt.

Wat dit boek toch tot een boek maakt dat iets toevoegt aan die overvolle markt is de eenvoud. De meeste boeken die gaan over kooktechnieken beginnen op een bepaald niveau. In dit boek vind je fijne basisvaardigheden. Zo wordt bijvoorbeeld aan de hand van foto’s uitgelegd hoe je garnalen moet pellen, hoe je boter klaart en op welke manieren je verschillende soorten kaas nou eigenlijk moet snijden. En dat wordt gedaan aan de hand van toegankelijke teksten en duidelijke stap-voor-stap foto’s. Natuurlijk lees je ook hoe je een oester open moet maken en hoe je een parelhoentje trancheert, maar juist die eenvoudige basistechnieken maken dat dit boek toch iets toevoegt aan wat er allemaal al is. Het is dan ook met name interessant voor de beginnende chef in eigen keuken.

De indeling van Kooktechnieken is overzichtelijk naar onderwerp zodat je makkelijk kunt zoeken. Alle onderwerpen hebben een eigen kleur dus bij het bladeren kun je op kleur zoeken naar het onderwerp in het boek. Heb je nog geen boeken over kooktechnieken in de kast staan, dan is dit een redelijk betaalbaar begin van je collectie. Andere naslagwerken zijn vaak een stuk prijziger en met dit exemplaar kun je gerust een tijdje vooruit.

Bekijk op bol.com

Kooktechnieken – Claudia Lenz e.a. – Uitgeverij Deltas – ISBN 9789044739275 – € 22,95