Simply is alweer het vijfde kookboek van Sabrina Ghayour. En deze keer heeft ze zichzelf overtroffen. Voor zover dat nog mogelijk was. Je ziet haar kookkunsten langzaam maar zeker veranderen. Ze groeit nog altijd en ze weet zo onderhand heel goed wat haar lezers graag op tafel zien. De insteek van Simply is precies wat de titel zegt en wat Sabrina ook benadrukt in het voorwoord: Simpel, simpel en nog eens simpel. Nu zie je wel vaker kookboeken die de lezer voorhouden dat de recepten allemaal even makkelijk zijn maar Sabrina Ghayour maakt die belofte ook waar. Ze is een typische thuiskok die graag in de keuken staat maar geen uren. Een gerecht moet simpel klaar te maken zijn en tegelijk heel erg lekker en soms zelfs spectaculair. Ze moedigt je aan om vooral te experimenteren.

In Simply staan een heleboel recepten die Sabrina zelf ontwikkeld heeft maar ook een aantal van haar favoriete authentieke Perzische recepten en verzoeknummers van familie en vrienden. Ze heeft in haar jeugd niet leren koken en om die reden kookt ze dus niet volgens aangeleerde tradities. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ze improviseert maar dat doet ze met groot succes! In vijf hoofdstukken krijgen we het ene na het andere heerlijke gerecht te zien. Alle gerechten zijn getest en nog eens getest door Sabrina net zolang tot ze perfect waren. Ze houdt zich ook niet aan de specifieke Arabische keuken en aarzelt niet om een uitstapje te maken naar andere keukens en die te verweven met haar Perzische roots.

De hoofdstukken zijn Ongedwongen eten, Tradities met een twist, De meltingpot, Iets speciaals en als laatste Cake, brood en zoetigheden. Sabrina maakt het zich soms makkelijk (en dus de lezer ook) door bijvoorbeeld kant en klaar bladerdeeg te gebruiken voor Luie pide met rundergehakt en gekaramelliseerde ui. Het recept staat, samen met nog wat andere, in het inkijkexemplaar bij Bol.com. Er staan zoveel heerlijke en simpel te maken gerechten in dit boek dat je niet weet waar je moet beginnen. Bij de geschroeide courgette met citroen, oregano en pul biber of rokerig gehakt, aardappels en erwten met eieren en yoghurt? Of liever sla cups met kip, vermicelli en harissa met bijvoorbeeld een salade van gerookte aubergine, tomaat, tamarinde en pinda’s?

De tomaat-knoflookrijst kun je overal bij eten. Het is heel fijn dat Sabrina onder ieder recept een tip geeft bij welke andere gerechten uit het boek dit zou passen. Dat mis ik vaak in andere kookboeken. Je hoeft jezelf dus nooit te vragen “maar wat eten we er dan bij?”. Uiteraard mag je dat ook zelf bepalen. Zo is er een kari (curry) van gegrilde ananas en aardappel die volgens Sabrina goed past bij geschroeide aubergines en die je kunt serveren met yoghurt met geroosterde paprika, pistache en dille maar die je volgens mij ook heerlijk kunt combineren met een stuk gegrilde kip. De langzaam gegaarde limabonen met oregano, tomaat en knoflook hebben niets anders nodig dan een lekker stuk platbrood. Je krijgt ook nog de tip om de restjes van deze bonenschotel de volgende dag tot puree te prakken en weer bij iets anders te eten. Let wel op voor hoeveel personen een recept is want Sabrina kookt vaak voor 6-8 personen.

Je weet nooit waar ze in de toekomst nog eens mee komt maar vooralsnog is Simply mijn favoriete kookboek van Sabrina. Het boek is ook nog eens gedrukt op mooi glanzend papier waardoor de mooie foto’s nog beter tot hun recht komen. Niet gewoon een aanrader maar een must-have!

Simply | Sabrina Ghayour
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461432421