sla easy saladesSLA is een succes. In vier tijd zijn er negen SLA saladebars geopend, is er een SLA-website gelanceerd en zijn er twee SLA-boeken verschenen. En dat alles met behoud van de missie: “Gezond en duurzaam eten voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.”
Vorige maand kwam bij uitgeverij Kosmos het tweede SLA-boek uit, SLA easy salades. De recepten zijn van Ida de Haart, een van de drie oprichters van SLA.

SLA easy salades bevat 50 recepten voor salades. Veel originele salades: van salade met een palmkool, granny smith, bloedsinaasappel met halloumi en salade met venkel, bloedsinaasappel, witlof en dille tot salade met spelt, knolselderij, zoete aardappel en gebakken ei. En natuurlijk wat klassiekers, maar dan wel met een twist, zoals de vegan waldorf-salade, de carpaccio van vleestomaat met buffelmozzarella, de gemarineerde boerenkool met Parmezaanse kaas en croutons en de veldsla met appel, selderij, walnoten en Hollandse nieuwe.

Alle recepten hebben met elkaar gemeen dat ze verrassende smaakcombinaties bevatten evenals een goede balans tussen de smaken, structuren en kleuren van de verschillende ingrediënten. SLA easy salades brengt ook op nieuwe ideeën en nodigt uit tot experimenteren.

Bij ieder recept staat vermeld voor hoeveel personen de salade is. Het is prettig om te ontdekken dat deze hoeveelheden kloppen, dat is in andere kookboeken niet altijd het geval.

Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om de salades te maken. Vaak is er enkel wat snijwerk nodig om de salade te maken. In sommige recepten moet er iets in de oven geroosterd worden of zijn er ingrediënten die op het fornuis gekookt of gebakken dienen te worden.

De foto’s zijn prachtig wat betreft kleur en compositie en doen wat ze moeten doen: een duidelijk beeld geven van de betreffende salade én de eetlust opwekken zodat je niets liever wilt dan meteen de keuken in gaan om die salade te maken en op te eten.

Het boek is ingedeeld naar bereidingstijd. Het idee er achter is sympathiek, dan kun je, aan de hand van de hoeveel beschikbare tijd, kiezen welke salade je wilt maken. In de praktijk misschien iets minder handig, omdat veel mensen een salade zullen kiezen op basis van een bepaald ingrediënt, wel of geen vlees, dan wel vis, of het seizoen. Bovendien is bereidingstijd altijd discutabel, omdat het afhankelijk is van de kook- en snijvaardigheid van de kok(kin) en de aanwezigheid van keukenmachines.

Nog een minpuntje is dat het boek geen handig overzicht van de recepten bevat. De inhoudsopgave vermeld enkel de bereidingstijd en niet de namen van de recepten. Dat ene lekkere recept terugvinden of een vegetarische salade opzoeken, is op deze manier best lastig.

Ondanks de minpuntjes is SLA easy salades wel een blijvertje in de kookboekenkast. De twee gemaakte salades: courgettelinten met quinoa, gedroogde abrikozen en avocado en de wortellinten met feta, crispy kikkererwten & koriander vielen hier enorm in de smaak en smaakten naar meer. Komende zomer gaan er nog veel meer salades gemaakt worden uit SLA easy salades.

SLA, easy salades – Ida de Haart – Kosmos uitgevers – ISBN 9789021564838 – € 15,00

Bekijk op bol.com