Week 7 in de Masterchef Nederland keuken. De helft van de kandidaten is inmiddels weggestuurd en de beste vijf doen nog mee. Lees je mee?

Aflevering 13

We beginnen de week met vijf kandidaten en vijf matroesjka mysterieboxen. In de box zitten ingrediënten – waaronder een duif – om mee te koken en nóg een doosje. Maak je het doosje niet open, dan heb je een half uur om te koken met de aanwezige ingrediënten. Maak je het doosje wél open dan heb je een kwartier langer, maar dan moet je het ingrediënt dat in de tweede box zit gebruiken. Vier van de vijf kandidaten doen dit en er komen duindoornbessen tevoorschijn, die behoorlijk zuur zijn, en nóg een doosje. Maken ze het doosje open dan krijgen ze een kwartier extra tijd, maar dan moeten ze ook dat ingrediënt gebruiken. Alle vier maken ze het doosje open en daarin zit saffraan. Vier kandidaten hebben dus een uur kooktijd en Stella heeft een half uur. Frederick wint deze ronde en verdient een voordeel.

Voor de volgende opdracht gaan we op bezoek in het Rijksmuseum en daar krijgen ze een opdracht van chef Joris Bijdendijk. Ze moeten een gerecht maken dan is geïnspireerd op een werk dat in het Rijksmuseum hangt. Frederick mag onbeperkt uit de voorraadkast van de kookstudio putten. De overige kandidaten moeten in vijf minuten boodschappen doen en mogen maar zeven ingrediënten kiezen. De jury is behoorlijk tevreden met de uitvoering van de opdracht. Robert, die De Nachtwacht koos, en Ashley springen eruit volgens Joris Bijdendijk en uiteindelijk wint Ashley deze opdracht. Zij koos een stilleven en maakte geïnspireerd daarop parelhoen met en dumpling van kippenoester, waldorfsalade en een krachtige bouillon. Een prachtig gerecht!

Aflevering 14

De woensdagaflevering begint met een leuke mededeling. Met vier van de vijf kandidaten wordt er volgenden week een leuke culinaire trip naar Antwerpen gemaakt. Voor een plek bij de laatste vier krijgen ze veertig minuten om een gerecht naar eigen keuze te koken. Ze moeten eerst allemaal tien producten uit de winkel halen. Dan een verrassing: Ashley mag winkelmandjes wisselen! Ze mag haar eigen boodschappen zelf houden, maar de rest van de kandidaten moet dus koken met iets dat door iemand anders uit de ‘winkel’ is gehaald. Lastig! Ashley wint opnieuw en de andere vier moeten koken in de eliminatieronde.

Ze moeten een gerecht koken van Edwin Vinke van De Kromme Watergang, die het hoogstpersoonlijk komt beoordelen. Het is een plaatje van een gerecht van rookwortel die smaakt naar rookworst. Hierbij verschillende kleine dingetjes met kip, een saus van duindoornbes, zeewier en eetbare bloemetjes. Een hele klus, maar wel een erg leuke uitdaging. De ene kandidaat komt beter uit de verf dan de andere met deze opdracht. Jan-Willem doet het ‘t allerbeste en komt het dichtst bij het gerecht van Edwin Vinke. Ook Frederick voldoet aan de meeste eisen. Stella moet uiteindelijk het veld ruimen want die heeft in dit gerecht de meeste fouten gemaakt. Volgende week gaan we naar The Jane in Antwerpen met de vier overgebleven kandidaten. Leuk!

De productfoto komt van stockfotosite Pixabay.