We kennen Luc Hoornaert o.a. als autoriteit op het gebied van de Japanse keuken en mede-auteur van de Must Eat boeken die hij samen met de getalenteerde (food)fotograaf Kris Vlegels maakte.
Samen maakten zij de boeken Kip op het menu en Ei op het menu. We beginnen met Kip op het menu.

Het zijn grote boeken geworden met, zoals te verwachten, prachtige foto’s en uiteraard recepten. Luc Hoornaert verzamelde de beste kipgerechten ter wereld en bundelde die in dit boek. Maar er is veel meer dan alleen de foto’s en de recepten. Ieder hoofdstuk begint met een paar pagina’s informatie over o.a. chefs, restaurants, het land waar het hoofdstuk over gaat en uiteraard de combinatie met kip. Zeer lezenswaardige informatie die je al doet smullen voor je aan de recepten begint.

De hoofdstukken zijn achtereenvolgens Nederland, Italië, Japan, China, Korea, India, Engeland, BBQ, Latijns-Amerika en Klassiekers. En hoe leuk het ook is om veel chef-koks beter te leren kennen en te lezen over hun passies, het belangrijkste van dit boek zijn toch de recepten die volgen op de kennismakingen. En die recepten mogen er zijn.

Soms simpel en recht voor zijn raap zoals de recepten van de onvolprezen Nel Schellekens tot de verfijnde Japanse keuken. Er komt een keur aan goed maakbare en overheerlijke gerechten voorbij. We zien bijvoorbeeld een Hooihaantje (Nel Schellekens), Pollo in Pancetta (Italië), Soboro Don (Japanse rijst met kippengehakt uit Japan), Gevulde kip (China), Korean Double Fried Chicken (Korea), Kip Tikka en naanwrap met muntchutney (India) en daarbij krijgen we het recept van Naanbrood met knoflook, Parfait van kippenlevertjes (Engeland), Southern Pride smoked wings (BBQ), Empanadas met kippenlever en Mole Poblano (Latijns-Amerika) en als laatste het uitgebreide hoofdstuk klassiekers met zulke verfijnde en overheerlijke recepten van grote koks dat je niet weet waar je moet beginnen.

De Casserolle van gesauteerde kip met artisjok, salie en geconfijte citroen of de Filet van Bressekip, asperges, erwten en cantharellen strijden om de eer met recepten als Geroosterde kip met citroen en rozemarijn. Het is teveel om op te noemen maar wie de index wil zien kan terecht bij het inkijkexemplaar op Bol.com.

Een erg mooi en goed bruikbaar boek.

Kip op het menu – Luc Hoornaert en Kris Vlegels – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401437561 – €34,99

Klik hier voor de recensie van Ei op het menu

Bekijk op bol.com