Tjonge, het regent vegan kookboeken. Eat Vegan is al weer een nieuwe loot aan de plantaardige stam. Je zou denken dat de markt nu wel verzadigd is en dat dergelijke boeken op elkaar lijken maar niets is minder waar.

Shannon Martinez en Mo Wyse hebben een restaurant in Australië nadat Shannon eerder een foodtruck runde. Beide dames zien er eigenzinnig stoer uit (knalblauw respectievelijk grannyblauw haar, zwarte kleding en veel tattoos) en het kookboek is geheel in stijl daarmee. Zwarte zijkanten en camp foto’s van bijvoorbeeld moeder Maria met twee porseleinen varkentjes, een grote hakbijl, stoere keukenattributen etc. Grappig is bijvoorbeeld ook het eerste schutblad met een doos vol groenten en als laatste schutblad een nagenoeg lege kartonnen doos. De gefotografeerde gerechten zijn fantastisch kleurrijk en watertandend smakelijk. Een register ontbreekt evenmin.

De recepten zijn afkomstig uit Smith & Daughters en/of Smith & Deli (de bijbehorende delicatessenzaak) en hebben een Zuid-Amerikaanse invalshoek. Best bijzonder omdat die keuken nou niet echt bekend staat om zijn plantaardige gerechten. Maar logisch als je bedenkt dat Shannon Spaanse roots heeft. Ook al is ze zelf geen veganist, deze chef is er in geslaagd om prachtige vegan gerechten op de kaart te zetten.

Het boek is lekker eigenzinnig ingedeeld en begint, na een inleiding en uitleg hoe het allemaal zo gekomen is, met brunch-recepten. Ontbijten daar doen de dames niet aan hoewel we later in Eat Vegan nog wel ontbijtsmoothies tegenkomen. Dan volgt een hoofdstuk Klein met, je raad het al, kleine gerechten om te delen aan tafel. Logischerwijs gaan we door met Groot, ‘geveganiseerde’ klassiekers zoals Spaanse gehaktballetjes, tortillasoep en pittig chorizogehakt. De salades zijn ook Zuid-Amerikaans geïnspireerd: Braziliaanse koolsalade, Peruaanse pompoen-aardappelsalade bijvoorbeeld. Fijn dat Extra’s (recepten die ze niet in andere hoofdstukken kwijt konden,) want daar kom je heerlijke bijgerechten tegen zoals de Mexicaanse rode rijst of ingelegde ui & zo. Sauzen & Dressings is ook onmisbaar want hoe maak je vegan aioli of pesto zonder kaas? Shannon heeft voor alles een goed alternatief of een romige oplossing. Zoet sluit de maaltijd af maar niet het boek, want dat is niet compleet zonder nog een hoofdstuk Drankjes. De meeste mèt maar sommige ook zonder alcohol, zogenaamde mocktails.

Dit is een verrassend kookboek voor iedereen die houdt van de Spaans georiënteerde plantaardige keuken maar niet in de buurt van Fitzroy Melbourne woont.
Koop bij bol.com

Eat Vegan – Shannon Martinez & Mo Wyse – uitgever Good Cook – ISBN 9789461431707 – €24,95