Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen GohHet boek Sweet van Yotam Ottolenghi was al een succes voor het daadwerkelijk verkrijgbaar was. Dat is niet zo vreemd want Ottolenghi is inmiddels een begrip in de culinaire wereld. De beroemde chef en kookboekenschrijver is ooit begonnen als patissier en het was een kwestie van tijd dat er een ‘suikerboek’ zou verschijnen. Inmiddels is het boek er en heeft iedereen het over Sweet. Zelf zet hij aan het begin van het boek zijn co-schrijver en receptenontwikkelaar Helen Goh in het zonnetje. Haar naam staat niet voor niets ook op de cover. Het boek begint met het verhaal van hun ontmoeting en samenwerking. Er is geen twijfel over dat Sweet net zo goed het boek van Helen Goh als van Yotam Ottolenghi is.

Na de inleiding komen we al snel bij de recepten. In eerste instantie kun je eigenlijk niet anders dan het boek doorbladeren en je ogen verwennen met alle heerlijkheden die voorbijkomen en dromen van wat je het eerst gaat maken. Van kleine koekjes en biscuits tot cakes en taarten of iets uit het hoofdstuk platte taarten in een deegbodem. Uiteraard is er een hoofdstuk nagerechten en heerlijk zijn ook de zoete snoeperijen. Teveel om op te noemen en allemaal even prachtig en vooral erg lekker.

Bij ieder recept vraag je je af hoe iemand het toch kan bedenken. Hoe creatief moet je zijn om recepten te ontwikkelen als Amandel-botercake met kardemom en ovengebakken pruimen. Of een Kaneelpavlova met pralinécrème en verse vijgen. Wat te denken van Financiers (kleine cakejes) met koffie en walnoten en doe mij vooral een stukje Gestreepte citroen- en zwartebessentaart. Je hoeft nooit meer te bedenken wat je als dessert gaat maken voor een grote groep want dan kies je gewoon voor de Bevroren espressoparfait (speciaal voor een groot aantal personen). Die laatste is best wel wat werk maar je kunt dan ook alles vooraf maken en je hoeft het op de dag zelf alleen nog in elkaar te zetten.

Het is waar wat er in het voorwoord staat. De Ottolenghi-stijl heeft altijd gedraaid om overvloed, niets uitsluiten en lekker smullen. Ook dit boek is weer een typische Ottolenghi. Kruidig, warm, overdadig en prachtig. Er is niets gewoons aan dit boek. Wie graag bakt zal Sweet aan het hart drukken en het voorlopig niet meer in de kast zetten. Mooier en origineler dan dit wordt een bakboek niet. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com met een voorproefje van wat je kunt verwachten.

Bekijk op bol.com

Sweet – Yotam Ottolenghi en Helen Goh – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567580 – €29,95