Inkijkexemplaar

Jigal Krant is terug met een nieuw kookboek, en wat voor één. Na het winnen van de verkiezing Het Gouden Kookboek in 2018 met zijn boek TLV, is er nu een opvolger genaamd TLV Vegan. Als je wel dierlijke producten eet, laat je dan niet direct afschrikken door het woord ‘vegan’. Dit boek is namelijk anders dan alle andere vegan kookboeken die je kent.

Bij het doorbladeren valt direct op dat het zoveel meer is dan alleen een kookboek. Met zeven longreads over veganisme is de journalistieke achtergrond van Jigal Krant goed zichtbaar. Naast de indrukwekkende verhalen met duidelijke storytelling, zijn er tal van prachtige foto’s opgenomen in het boek. Tel Aviv en zijn inwoners worden op hun best geportretteerd. Smakelijke gerechten die zo op de foto zijn gezet dat het water je al in de mond loopt. Met een aanblik van gezellige restaurants, vrolijk gekleurde straten en volle terrassen zou je direct een ticket naar Tel Aviv willen boeken.

De recepten zijn volledig vegan, al ben je je daar niet direct bewust van als je het boek leest. Zoals Jigal zelf schrijft: “koningsoesterzwammen mogen koningsoesterzwammen zijn en geen vegan pulled pork en zijn cashewnoten cashewnoten en geen vegan camembert”. In het boek vind je dan ook geen klassieke vervangers zoals tofu en amandelmelk, zoals je dat normaliter gewend bent in vegan kookboeken. De ingrediënten zijn zo puur mogelijk gehouden om zo gerechten met de beste smaak te krijgen. Geen poespas met allerlei vervangers, maar gaan voor de kwaliteit van je product. Geblakerde zoete aardappel, carpaccio van geroosterde minipaprika’s en pita bruschetta met tuinbonenpaté zijn enkele voorbeelden. TLV Vegan bevat ook enkele recepten voor choemoes. Ik schrijf expres geen hummus, zoals we in Nederland gewend zijn. Jigal heeft er bewust voor gekozen om ingrediënten met Hebreeuwse namen te schrijven zoals je ze uitspreekt. Zo wordt shakshuka sjaksjoeka en halva chalva. Dat is even wennen, maar niet onoverkomelijk.

Het boek bevat vier hoofdstukken. Jigal hanteert niet de gebruikelijke indeling zoals je vaak gewend bent in kookboeken, waarbij gerechten ingedeeld zijn op voor-, hoofd- en nagerecht. De hoofdstukken en diens ingrediënten zijn gecategoriseerd op de manier waarop je het eet. In het hoofdstuk ‘met je jatten’ staat fingerfood centraal. Wil je indruk maken tijdens een diner? Neem dan een kijkje in het hoofdstuk ‘aan tafel’. In ‘salatiem’ vind je gerechten om te delen (vergelijkbaar met mezzes/tapas). Het laatste hoofdstuk is ‘basisrecepten’, met recepten voor kruidenmixen, sauzen en meer.

Helaas zal het nog een tijd duren voordat we daadwerkelijk weer zorgeloos het vliegtuig kunnen pakken om de adressen die Jigal aanraadt te bezoeken. Tot die tijd is TLV Vegan het ultieme boek om alvast een beetje Tel Aviv bij jou thuis te krijgen: door te koken, te lezen en de foto’s van de stad te bekijken.

TLV Vegan | Jigal Krant
Nijgh & van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038806754