De goud gekleurde extra sticker op de voorkant van het boek ‘Dit is geen dieetboek’ maakt direct duidelijk wat Lekker Beter wil zijn. Het straalt namelijk uit dat het wel een boek is waardoor je leert na te denken over wat en vooral ook wanneer je iets eet, maar dat het uitgangspunt geen verdwijnende kilo’s is. Wanneer je wilt leren nadenken over wat voeding met je doet, heb je kennis nodig. En kennis, in combinatie met smaak, is wat de auteurs van dit boek je geven.

Alleen al de combinatie van de auteurs is hiervoor uitstekend. Zij hebben elkaar zelf gevonden; de interesse in de kennis van de ander deed de rest.
Rutger Verhoeff is huisarts en zeer actief buiten zijn praktijk met het bereiken van mensen en patiënten. Eigenlijk wil hij voorkomen dat je naar de huisartsenpraktijk moet komen. Hierbij kan voeding veel betekenen.
Ramon Beuk is kok, bekend van de tv en van zijn vele reeds uitgegeven kookboeken. Een enthousiaste kok die altijd opzoek is naar de volgende uitdaging om mensen te inspireren om te koken. De uitdaging met dit boek is voor hem om met de ingrediënten die hij van Verhoeff kreeg voorgeschoteld iets lekkers te maken. Bij bijna elk recept staat dan ook wel een anekdote over de totstandkoming van de receptuur:
Verhoef  “Ramon had eerst een gerecht met gepocheerde eieren en lever in gedachten. Iets wat meer bij krachtsport dan bij duursport past. Toen hij op het tekort aan koolhydraten werd gewezen, gooide hij het over een andere boeg. Het resultaat is een vegetarische maaltijd vol koolhydraten, dankzij de boekweitnoedels, doperwten en mango.”

De heren hebben de recepten onderverdeeld naar soort activiteit. Je blijkt voor verschillende activiteiten meer behoefte te hebben aan de ene of aan de andere voedingsstof. De activiteiten zijn: denkwerk, krachtsport, duursport, lekker slapen, totaal fit en comfort food (je mag namelijk best eens niet nadenken over wat je eet).
Aan het begin van elk hoofdstuk wordt duidelijk uitgelegd waar je bij die activiteit goed op moet letten. Zo is bij denkwerk noodzakelijk dat je een goede concentratie bereikt. De energie die je hersenen daarvoor nodig heeft, wordt uit glucose gehaald. Glucose komt weer uit allerlei soorten koolhydraten en die worden dan weer gebruikt in de recepten die volgen.

Per hoofdstuk zijn er recepten voor ontbijt, lunch, tussendoor en voor het hoofdgerecht.
Originele nieuwe recepten die ontstaan zijn uit het vrije denken van Beuk en Verhoeff. Bij elk recept staat een mooie foto en natuurlijk de voedingswaarden welke erin verstopt zitten.

Je leert veel over voeding en creativiteit op een gezellige manier. De lol welke de heren bij het maken van dit boek duidelijk hadden, lees je van elke bladzijde af.

Voor een inkijkexemplaar kan je op site van de uitgever kijken.

Lekker beter – Ramon Beuk & Rutger Verhoeff – Uitgever: Fontaine Uitgevers – €19,95 – ISBN 978 90 5956 749 8