De titel Bieslook & Polenta, vegetarisch koken op z’n Berlijns, doet vermoeden dat er zoiets bestaat als een Berlijnse keuken of dat er een Berlijnse manier van koken is. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Vegetarisch koken op z’n Berlijns slaat op het feit dat het boek geschreven is door Susann Probst en Yannic Schon,  die toevallig in Berlijn wonen.
Susann en Yannic hebben een filosofie en ze beginnen het boek met het toelichten daarvan. Ze koken en fotograferen al 10 jaar samen en doen alles op gevoel. Ze zijn dol op lekker eten en vooral op gezond lekker eten. Ze zijn geen voedingsdeskundigen maar proberen zo volwaardig, uitgebalanceerd en gevarieerd mogelijk te eten.

Ze eten biologisch en letten er op of iets genetisch gemanipuleerd is en nooit eten ze iets uit een kant en klaar pakje of potje. Als dat echt onvermijdelijk is, bij sojasaus bijvoorbeeld, dan kijken ze op het etiket en als er suiker in zit dan nemen ze het niet. Gebruiken ze dan geen suiker? Jazeker wel maar geen geraffineerde suiker. Wel honing, kokosbloesemsuiker, bruine suiker en vooral rijststroop. Ze geven wel toe dat ook deze vorm van suiker ook niet gezond is maar “tenminste nog een paar vitaalstoffen bevat.” Ze malen hun eigen granen en kweken veel verse kruiden. Ook plukken ze in het wild eetbare planten.
Verder lezen we dat ze vaak veganistisch, glutenvrij en/of lactosevrij eten omdat een overdaad aan melk- en graanproducten het lichaam kan belasten.
Hun droom is om ooit in een een klein, authentiek huisje aan de Middellandse Zee te wonen en geheel zelfvoorzienend te leven. Eenmaal bij de recepten aangekomen weten we dus al wat voor vlees we in de kuip hebben.

In het boek staan uiteraard veel groenterecepten. Die zijn niet allemaal even maakbaar want er wordt gekookt met kruiden en planten die niet iedereen voorhanden heeft. Een voorbeeld daarvan is het eerste recept uit het boek. Dat wordt gemaakt met onder andere 150 wilde kruiden en bevat bijvoorbeeld daslook, kleine pimpernel, veldzuring en brandnetel (te vervangen door paardebloemblaadjes). Er zijn ook genoeg wel maakbare recepten maar wat opvalt is dat er over het algemeen erg veel ingrediënten nodig zijn om een gerecht te maken. Uiteraard is alles volkoren tot aan de risottorijst toe.

Het is een mooie grote hardcover en zoals je mag verwachten van mensen die beiden dol zijn op fotograferen staat het boek bol van de mooie foto’s. Voor wie veganistisch, lactosevrij en/of glutenvrij wil eten en tijd genoeg heeft om vrij uitgebreide recepten te maken is dit een aangenaam boek.

Uitgeverij Snor – €29,99 – ISBN 9789463140225

Koop bij bol.com