Nog meer recepten om van te genieten

Link naar bol

Hóe doet ze dat! Donna Hay, de koningin van de witte pagina’s en crispy schone foto’s, die door de hele culinaire wereld wordt nagebootst. Nét als je denkt: heb ik het eigenlijk allemaal niet wel een beetje gezien? Doet ze dit! Haar nieuwste boek Even more basics to brilliance is allesbehalve wit. Maar wel briljant!

Wat is er gebeurd? Het langverwachte vervolg op Basics to Brilliance is uit. En verraadt de buitenkant nog (bijna) niets, sla ‘m dan eens open: zwart! De pagina’s zijn zwart. En alle gerechten zijn gefotografeerd op een zwarte ondergrond. Maar, over briljant gesproken, die foto’s zijn nog nét zo schoon en crispy als in haar andere boeken. Hulde aan Chris Court. En, geruststelling, de letters zijn wel wit. Dat is fijn lezen.

Nu ik al twee alinea’s heb besteed aan de verrassende uitvoering, wil je misschien toch ook weten wat er zoal in het boek staat. Ook dat stelt niet teleur. Het zijn, zoals Donna in de inleiding vertelt, ‘populaire recepten, geschreven voor de moderne thuiskok.’ Kortom, fijne basisrecepten waarmee je veel kanten op kunt. En als je niet makkelijk uit een kookboek kookt, zijn er een heel aantal qr-codes te vinden waarmee je in vogelvlucht kunt zien hoe het recept gemaakt wordt. Ze zijn wel in het Engels, maar beelden vertellen ook veel. Zo zie je in het filmpje van Lamspiesjes met za’atar en opgeklopte feta mooi hoe creamy die zachte feta dan moet worden. Dat is, als je dat nog nooit gemaakt hebt, wel fijn om te zien.

Er zijn 18 hartige basisrecepten en 11 zoete, met steeds drie toepassingen van dat recept. Voorbeeld: Het basisrecept is Platbrood zonder moeite. Dit wordt stap voor stap uitgelegd, er staat een voetnoot (tip) bij en een qr-code voor het filmpje. Dan krijg je dus drie recepten waarin dat platbrood gebruikt wordt: Boterbonendip met platbrood, Knoflook kipspiesjes met platbrood en Platbrood met gekruid lamsgehakt en yoghurt.

Zin in nog een voorbeeld? Ramenbouillon. Een heerlijke veelzijdige basis die je ook kunt invriezen.  Na het recept en de voetnoten, geen qr-code dit keer, krijg je de volgende recepten: Ramen met krokant buikspek, Ramen met krokante kip en norichips en Ramen met pittig misogehakt en soja-eieren. Daar kun je dus werkelijk alle kanten mee op en je komt zelf vast op nog veel meer toepassingen voor je zelfgemaakte ramenbouillon.

En dan de zoete hoofdstukken! Het lijkt erop dat we weer soufflé gaan maken. Terug van weggeweest? Zacht, fluffy, de foto’s laten je watertanden. Het basisrecept geeft een citroensoufflé, en dan kun je dus variëren met chocolade en frambozen. Mijn lievelings? De passievruchtensoufflé. Wordt dit de Kersthit van 2023? Het zou mij niet verbazen.
En dan zijn er nog variaties met donuts, scones, kaneelbroodjes en chocolademousse. Ja, en worteltjestaart, amandeltaart, taart met citroenglazuur, crème brûlée, cheesecake en semifreddo. Opgeteld zijn dat dus 44 recepten om je vingers bij af te likken.

Achter in het boek vind je een woordenlijst met veel uitleg over de basis ingrediënten en de minder gangbare. In Extra’s krijg je nog een heel aantal recepten om de bijgerechten uit de recepten te kunnen maken. Bijvoorbeeld Parmezaandeeg, hazelnotenpraline of de genoemde soja-eieren voor bij je ramen met misogehakt. Je wordt er in het betreffende recept naar verwezen.
Na de Extra’s vind je een overzicht met maten en temperaturen, zodat overal ter wereld met dezelfde maten gemeten worden. Er is ook nog een omrekentabel. Dan volgt de Index en dan is het, op pagina 270, tijd voor een woord van dank van Donna zelf. In haar witte keuken.

Even more basics to brilliance van Donna Hay is weer een prachtig, verrassend, mooi uitgegeven kookboek met fijne, goed kloppende basisrecepten, waarmee je zelf in de keuken tot grote hoogten kunt komen.

Even more basics to brilliance | Donna Hay
Unieboek Het Spectrum | €34,99
ISBN 9789000391332
Fotografie: Chris Court