Mijn Syrische KeukenDe Syrische Keuken is een keuken die ik niet goed ken. Op het gebied van eten ben ik altijd wel erg nieuwsgierig naar nieuwe smaken, geuren en kleuren en daarom heb ik dit boek ook met veel belangstelling bekeken.

De auteur van dit boek, Zina Abboud, vluchtte voor de oorlog in Syrië vanuit Aleppo naar Nederland en runt hier sinds 2016 een cateringbedrijf. Samen met journaliste Liza Jansen schreef ze ‘Mijn Syrische Keuken‘. In het boek neemt Abboud je mee naar de keuken van haar moeder en grootmoeder en laat ze ons kennismaken met de Syrische keuken. De recepten zijn laagdrempelig en makkelijk thuis te maken.

De eerste paar pagina’s zijn gewijd aan de bijzondere ingrediënten die thuishoren in de Syrische keuken. Sommige van de ingrediënten heb je misschien niet in je voorraadkastjes liggen, maar probeer ze vooral eens uit. Het verrijkt je smaakpalet!

Zo is daar bijvoorbeeld Freekeh, een jonge groene tarwesoort, en molokhia, dat erg op spinazie lijkt en boordevol vitamine C, A en B2 zit.

De recepten zijn overzichtelijk verdeeld naar gang. Zo zijn er ontbijtrecepten, mezze, salades en soepen, hoofdgerechten, desserts en drankjes. Opvallend is dat het Syrische ontbijt veel hartige gerechten bevat. Waar wij graag grijpen naar zoet, eten ze in Syrië bijvoorbeeld gefrituurd platbrood met hummus, semolina met mascarpone en pistachepoeder of gevulde babyaubergines als ontbijt. Ieder recept is voorzien van een persoonlijk verhaal of een herinnering, een uitgebreide ingrediëntenlijst en gedetailleerde werkomschrijving. Iedereen zou hiermee goed uit de voeten moeten kunnen.

Mezze zijn de tapas van het Midden-Oosten. Een grote tafel vol met hapjes als lunch of diner, aanschuiven met familie en vrienden en proeven maar! Denk aan Baba Ganoush (auberginesalade), Muhammara (zoete paprikadip met walnoten en granaatappelsaus) en Shoki Bizet (artisjokharten met erwten en wortels). Wat een feest! Bij de hoofdgerechten vind je gerechten als Makloubeh (rijst ondersteboven met gehakt), Shakriyah (in yoghurt gegaard lamsvlees) en Mloukhiyeh bi-dajaj (Molokhia met kip). Absoluut gerechten die ik uit ga proberen. En voor daarna maak je Balouza (sinaasappelpudding), Hariseh (semolinacake) of Zarda (zoete rijstpudding met saffraan.

Mijn Syrische Keuken‘ is een perfect startpunt om kennis te maken met de Syrische keuken, vooral omdat Abboud bij ieder gerecht een achtergrondverhaal of herinnering erbij heeft geschreven. Op die manier valt alles prachtig op zijn plek. Daarnaast is ieder recept zo duidelijk omschreven dat iedereen hiermee uit de voeten zou moeten kunnen. Dus …, ontdekken die Syrische keuken!

Bekijk op bol.com

Mijn Syrische Keuken – Zina Abboud – Xander Uitgeverij – ISBN 9789401608794 – € 29,99