Als er iemand is die met verstand van zaken over de Japanse keuken kan vertellen dan is het Tim Anderson. Eerder schreef hij “Japan Easy” en daarvoor was er het boek “Nanban”. Hij woonde en werkte twee jaar in Japan en heeft een Japans soulfoodrestaurant in Brixton.
In het pas verschenen “Tokyo” concentreert Tim Anderson zich op de veelzijdige en boeiende eetcultuur van de Japanse hoofdstad. Hij heeft zich door bekende (thuis)chefs in Tokyo laten inspireren en neemt ons mee op een culinaire toer die ook voert langs plaatsen die niet zo voor de hand liggen. We zien de beste fastfood recepten, krijgen Tokyo-on-the-go (wat koop je in supermarkten en op stations) en schuiven aan bij de inwoners van deze wereldstad. Tokyo is een stad met veel invloeden van buiten dus ook Tokyo internationaal komt aan de beurt. En uiteraard het moderne Tokyo. In luxe restaurants proeven we de experimentele nieuwe Japanse keuken.

We beginnen, ik zou haast zeggen uiteraard, met een overzicht van typisch Japanse ingrediënten. Vervolgens gaan we de straat op en kijken we wat er te snaaien valt bij kiosken op metrostations, gemakswinkels en snackautomaten.
Daarna de specialiteiten van de stad en de Japanse regionale keuken in Tokyo. De wereldse invloeden in deze keuken volgen en we nemen een kijkje bij thuiskoks. Als laatste zien we de moderne Japanse keuken.

Zoals we gewend zijn van Tim Anderson zijn de recepten voor iedereen goed te maken. Alleen zul je niet altijd de benodigde ingrediënten makkelijk kunnen vinden. Dat is een kwestie van naar gespecialiseerde winkels gaan of online een kijkje nemen. Maar vaak heb je dat probleem niet en kun je alles wat je nodig hebt bij de supermarkt kopen. Er staan wat recepten in die meer tijd en aandacht vragen maar ook hele simpele zoals instant-ramen. We kennen allemaal wel die zakjes met noedels die je vijf minuten in heet water zet en dan kunt eten. Tim Anderson maakt van zo’n instant zakje een heerlijk en voedzaam gerecht door er wat eenvoudige ingrediënten aan toe te voegen.

Er is veel aandacht besteed aan de uitvoering van het boek. Als eerst vallen de kleuren op en zeker ook het hardroze ‘op snee’. Eenmaal aan het bladeren zien we prachtige foto’s van de stad en haar inwoners, veel foto’s van de gerechten en vooral ook grote kleurentekeningen. Bij ieder recept krijgen we uitgebreide informatie over het gerecht en de ingrediënten. Tussen de hoofdstukken door staat nog meer informatie over de culinaire ontdekkingen in de stad.

“Tokyo” is een boek waar je lang in zult lezen, genietend in zult kijken en watertandend uit zult koken. Nee, je zult niet alle gerechten maken maar dat doe je uit geen enkel kookboek. Veel recepten zullen alleen als inspiratie al de moeite waard zijn. Ga je naar Tokyo? Dan is dit boek wel een hele goede voorbereiding op je verblijf in de stad. En ga je niet dan staat Tokyo na het lezen van dit boek op je bucketlist. Zeker weten.

Bekijk op bol.com

Tokyo – Tim Anderson – Karakter Uitgevers – ISBN 9789045218250 – €27,99