Bij de naam Letitia Clark spitsen we de oren en worden we nieuwsgierig. We kennen haar van de boeken Bitterzoete honing en La Vita è Dolce.
Kort geleden verscheen haar boek Wilde vijg & venkel, met als ondertitel “Een jaar in de Italiaanse keuken.” Eigenlijk is het een jaar in de Sardijnse keuken want Letitia woont op Sardinië met haar Sardijnse man en zijn familie. De Sardijnse keuken is echt een seizoenskeuken. Vrijwel alle producten die bij Letitia op tafel komen worden op minder dan een kilometer afstand verbouwd. Het is dus ook logisch dat de hoofdstukken de seizoenen volgen.
We beginnen met de lente. Op Sardinië een seizoen waarin de warme zomer al snel om de hoek komt kijken. Letitia beschrijft de seizoenen en de ingrediënten die dan zo ruim voorradig zijn. Ingrediënten die wij soms moeten vervangen omdat we hier geen wilde asperges plukken in het voorjaar. De hier goed verkrijgbare groene asperges zijn een prima alternatief. We maken pasta met asperges en ook in risotto of een omelet smaken ze prima.
Als de eerste tuinbonen er zijn dan eten we die met bottarga en ricotta. Omdat bottarga niet zo makkelijk verkrijgbaar is en ook niet echt goedkoop mogen we ook goede Italiaanse rauwe ham gebruiken. Heerlijk fris en echt lenteachtig is de tuinbonenpuree met ricotta, kruiden en citroen op bruschetta.
Schrik niet te snel van ingrediënten die je misschien (nog) niet kent. Zo zien we een recept voor gefrituurde acaciabloemen (met honing en sinaasappelrasp) en dat lijkt misschien moeilijk verkrijgbaar. Niets is minder waar. In Nederland is het een veelvoorkomende boom en in boeken over wildplukken komen we die dan ook regelmatig tegen. Net als brandnetel waar we een heerlijke romige risotto mee maken.
In de zomer gaat alles wat langzamer op Sardinië en dat heeft natuurlijk alles met de temperatuur te maken. Soms regent het maanden niet en het klimaat drukt dan ook een flinke stempel op alle facetten van het dagelijks leven. We zien in deze maanden veel fruit, verse kaas, courgettes en aubergines. En natuurlijk tomaten en paprika’s. Er komen salades op tafel en we maken een meloen-gembersorbet. Wie recepten zoekt met courgettes kan zijn hart ophalen aan courgette-gember-citroenjam en de courgette-gembertaart met een citroen-yoghurt-mascarponefrosting.
De herfst is een geweldig seizoen gevuld met walnoten, pompoen, citrusvruchten en gerechten als lasagne met worstvlees, ricotta, pecorino en venkelzaad. En als dessert in Vernaccia (een muskaatwijn) gepocheerde peren met honing en saffraan. Ook de winter brengt heerlijke gerechten mee zoals een gorgonzolapaté met walnoten en een gratin van witlof en speck.
En dat allemaal met beschrijvingen van gerechten, seizoenen en het leven op Sardinië. En niet te vergeten de prachtige foto’s van de streek en de heerlijkheden die we maken.
Wilde vijg & venkel is een prachtig kookboek met heel fijne recepten en inspiratie. Neem vooral even een kijkje in het inkijkexemplaar. Een aanrader!
Wilde vijg & venkel | Lelitia Clark
Becht | €29,99
ISBN 9789023017325