Darra Goldstein is zo veelzijdig dat het ondoenlijk is om op te noemen wat ze allemaal al gedaan heeft in haar leven. Op dit moment is ze o.a. hoofdredacteur van het magazine Cured en docent Russisch aan een universiteit. Cured is een bijzonder magazine over de kunst en wetenschap van het fermenteren. Ze heeft meerdere kookboeken geschreven en ook veel gepubliceerd over literatuur, cultuur, kunst en culinaire zaken en is oprichtster van het bekende tijdschrift Gastronomica. Haar meest recente boek is Vuur & IJs. Een kook-, lees- en kijkboek dat ons wegwijs maakt in de klassieke Scandinavische keuken. Darra heeft Scandinavië veertig jaar geleden leren kennen en heeft er haar hart aan verloren. Ze heeft in al die jaren heel veel gereisd door Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken en de culinaire cultuur van deze landen goed leren kennen.

Al die kennis en informatie ligt nu vast in het boek Vuur & IJs. De Scandinavische keuken heeft een voorliefde voor gepekelde en gezouten vis, wild, ingemaakte groenten en smaken als dille, piment, jeneverbessen, kardemom en kruidnagel. Maar er is meer. Want ook zoete lekkernijen en salades komen op tafel. Al bladerend in het boek kom je er al snel achter dat we eigenlijk weinig weten over de Scandinavische keuken maar dat het wel een hele fijne keuken is. Stevige kost afgewisseld met verfijnde gerechten. In het hoofdstuk Hapjes vooraf treffen we heerlijkheden als Haring in mosterdmayonaise, Terrine van rode biet met mierikswortelcrème, Västerbottenkaastaart en Eiersalade met Zweedse Ansjovis. Hoofdstuk na hoofdstuk volgt met recepten die allemaal op hun eigen manier de aandacht trekken. Het laatste hoofdstuk Voorraadkast is er een om direct alles uit te maken. Van Wodka met gember en kardemom tot Jeneverbesboter en Frambozenjam met rozenblaadjes. De verschillende seizoenen komen echt tot uitdrukking in de Scandinavische eetcultuur. Van lange zomeravonden tot strenge winters met korte dagen en donkere koude avonden . Ieder seizoen maar ook ieder land heeft zijn eigen sfeer en cultuur. Van het lieflijke Denemarken tot het ruige hoge noorden van Zweden.

Er staan een paar ingrediënten in het boek die hier niet makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat zijn er gelukkig niet veel en er staan ook wat online adressen in die uitkomst bieden. Dit boek is zoveel meer dan alleen een kookboek want er staat ook heel veel informatie in over de desbetreffende Scandinavische landen en hun (eet)cultuur en Darra Goldstein kan het zo beschrijven dat je blijft lezen en het liefst vandaag nog een reis naar Scandinavië zou boeken. Ook de recepten zijn voorzien van een extra informatie. Schitterende foto’s van de landen en de gerechten complementeren het geheel. Al met al een adembenemend mooi boek.

Fontaine Uitgevers – €27,95 – ISBN 9789059566866

Koop bij bol.com