De WijnkaartVoor mij ligt een plaatje van een boek dat het beste te omschrijven is als een ouderwets formaat atlas met kaarten van landen en gebieden. Eat your heart out Google Maps!

Het boek is ontstaan uit een samenwerking en gedeelde passie van Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi. Beiden houden van wijn en van cartografie. Geen onderwerp leent zich natuurlijk beter voor het in beeld brengen via kaarten dan wijn. Wijn wordt over de hele wereld gemaakt en je kunt prachtig in beeld brengen welke druivenrassen waar precies groeien.

Het resultaat is dan ook een bladerboek waar je – als je belangstelling hebt voor wijn – heel erg blij van wordt. Een aardig beeld van het boek krijg je van dit inkijkexemplaar. Alle wijnstreken zijn in dit boek in kaart gebracht met daarbij alle denkbare informatie die je je maar kunt wensen. Zo lees je bijvoorbeeld veel over de verschillende druivenrassen. Over iedere druivensoort lees je in welk klimaat ze het goed doen (warm, gemiddeld of koud) en welke smaak- en geurtonen de wijn heeft die ervan gemaakt wordt. Ook de plek waar de wijnstok staat, maakt enorm veel uit voor de uiteindelijke smaak en geur van de wijn.

Per land is inzichtelijk gemaakt waar welke rassen groeien en welke wijn er gemaakt wordt. Je leest ook over hoe het vroeger was en hoe het nu is. Je leest op welk plaats het land staat qua productie, hoeveel hectares er bebouwd worden, hoe hoog de jaarlijkse productie is, wat de verhouding is tussen blauwe en witte druiven en wanneer de oogstperiode precies is.

Voor de grotere wijnlanden als Italië en Frankrijk is per wijngebied een gedetailleerde kaart gemaakt met daarbij dezelfde informatie als voor het gehele land.

De Wijnkaart, alsjeblieft is een prachtige wijnatlas met veel nuttige informatie. Het is een boek dat je misschien niet zo snel voor jezelf zou kopen en daarom is het een aanrader om cadeau te geven of te vragen de komende feestdagen.

Bekijk op bol.com

De Wijnkaart, alsjeblieft – Grant Smith Bianchi & Gaubert-Turpin – Uitgeverij Kosmos – ISBN 9789021569543 – €25,-