Het zal nog wel even duren alvorens de naam Anthony Bourdain wat in de vergetelheid raakt. Anthony heeft met zijn kookboeken en zijn culinaire reisprogramma’s op veel mensen een enorme indruk gemaakt. Niet alleen op zijn fans maar ook op de mensen die dichtbij hem stonden en nauw met hem samenwerkten. De vaste producer van de culinaire reisprogramma’s was Tom Vitale en als er iemand is die de kans kreeg om Anthony (hij noemt hem Tony) goed te leren kennen dan was hij het wel. Samen met een ploeg mensen reisden ze over de hele wereld. Anthony kende geen angst en stapte overal op af. Hij kende geen grenzen en zijn medewerkers moesten dus ook regelmatig hun grenzen verleggen.

Dat viel Tom Vitale niet altijd mee want die heeft een aantal fobieën en als je vliegen maar niks vindt of als je absoluut geen vis wilt eten dan heb je tijdens het reizen met Anthony wel iets te overwinnen. Fans die Anthony Bourdain kennen als een onverschrokken durfal die snel mensen voor zich in kon nemen zouden nog weleens versteld kunnen staan als ze over de andere kant van zijn karakter lezen. Tom Vitale schildert het portret van een man waarmee het vaak moeilijk samenwerken was. Soms was hij zelfs wreed en harteloos. Tom Vitale spaart ook zichzelf niet. Hij kent veel angsten en staat lang niet altijd tegen Anthony op terwijl hij dat wel had moeten doen.

Over de kook schetst een beeld van een niet echt vriendschappelijke verhouding. Anthony Bourdain is een perfectionist en eist dat ook van de mensen om hem heen. Als er al iets naar zijn zin geregeld is dan kan het de volgende keer vast nog wel beter en sneller. Natuurlijk zijn er ook leuke momenten en maken ze ook pret. Maar de grijze deken die Anthony Bourdain heet ligt toch overal wel een beetje overheen. Afgezien daarvan vertelt Tom Vitale in vlotte stijl over de vele avonturen die de ploeg heeft meegemaakt. De mensen die ze ontmoet hebben en de gevaarlijke stunts die ze soms uithaalden. Anthony was dol op hele luxe hotels en als hij het naar zijn zin had gehad kwam hij er altijd weer terug. Maar de plaatsen waar ze tijdens hun vele reizen overnachtten waren in veel gevallen het tegenovergestelde van luxe.

Het levert allemaal spannende verhalen op die als een sneltrein aan je voorbijtrekken. Je vraagt je af hoe het komt dat Tom Vitale van al die jaren nog zoveel weet. De verklaring is simpel. Hij heeft nog uren en uren nooit eerder uitgezonden videomateriaal liggen. Dat brengt natuurlijk de nodige herinneringen naar boven. Het zijn boeiende, spannende en hectische jaren die niemand in de koude kleren zijn gaan zitten. De dood van Anthony kwam voor iedereen onverwacht. Ook voor de mensen die zo dichtbij hem stonden. Over de kook is het lezen waard maar bereid je erop voor dat het positieve beeld dat je wellicht nu nog van Anthony Bourdain hebt weleens wat zou kunnen veranderen. Er staan ook een aantal foto’s in het boek. In het inkijkexemplaar kun je alvast een paar hoofdstukken lezen.

Over de kook | Tom Vitale
Kosmos Uitgevers | €21,99
ISBN 9789021590042