De Volkskeuken is nog altijd de meest gelezen rubriek in de Volkskrant. Iedere dag is er een recept van een andere Volkskeukenkok uit een groep van zes. Er zijn recepten van Pay-Uun Hiu die geen dood dier op tafel wil of van Marcus Huibers die dol is op vlees en vis. Tallina van den Hoed wil haar kinderen het plezier van eten bijbrengen terwijl Onno Kleyn graag samen met zijn culinair opgevoede dochter kookt. Loethe Olthuis wordt geïnspireerd door haar eigen moestuin en Marie Louise Schipper omlijst haar recepten met leuke anekdotes. Al eerder werden er recepten uit de Volkskeuken gebundeld maar in het boek Elke dag lekker eten met koks van de Volkskeuken zien we voor het eerst ook smakelijke foto’s.

De Volkskeukenkoks worden per hoofdstuk aan ons voorgesteld en beantwoorden ieder dezelfde vijf vragen voor ze hun recepten prijsgeven. Ze geven alle zes antwoord op de vragen:
Hoe gaat het er bij jou aan toe in de keuken?
Hoe ben je in de Volkskeuken terecht gekomen?
Wat kenmerkt jouw gerechten?
Hoe ziet jouw ideale eetavond eruit?
Wat is jouw ergste eetnachtmerrie?
Maar voorafgaande aan die vragen hebben we al iets meer gelezen over wie de desbetreffende Volkskeukenkok nu eigenlijk is. Wie weet nou dat Marcus Huibers hoogleraar Klinische Psychologie en Experimentele Psychotherapie aan de VU Amsterdam is en ook nog met een deelaanstelling aan de Universiteit van Pennsylvania. En dan ook nog de sterren van de hemel koken. Zo leren we alle Volkskeukenkoks beter kennen. De recepten worden voorafgegaan door de teksten die ook in de rubriek de Volkskeuken aan het recept voorafgaan.

Omdat er zes verschillende koks zijn met ieder een eigen smaak en kookgewoontes is het een gevarieerd boek geworden vol goed maakbare gerechten die bij menigeen in de smaak zullen vallen. Er is echt voor iedere smaak wel een aantal leuke gerechten te vinden. Van Advocaatmousse met bitterkoekjes, Gegrilde gehaktballen met rodecurry-yoghurtsaus tot Spruitjesbroodjes met komijn, spek en kaas. Een zeer gevarieerd boek met voor ieder wat wils.

Uitgever Forte Culinair – €24,95 – ISBN 9789462501409

Koop bij bol.com