Diana Henry is culinair journalist bij The Sunday Telegraph en is een doorgewinterde kok die graag uitgebreid kookt. Alleen heeft ze daar vaak geen tijd voor. Een recept uit een kookboek van Antonio Carlucci dat ze ooit zag inspireerde haar tot het samenstellen van maaltijden die vaak met weinig moeite gemaakt kunnen worden. En wat is er idealer dan een goed gevulde bakplaat, braadslee of ovenschaal zo de oven in te schuiven om na een half uur of drie kwartier een heerlijke maaltijd te serveren. Lekker eten en weinig afwas. Dat is wat je wilt op een drukke dag.

Voor je uit het boek ”Uit de oven” gaat koken is het absoluut aan te raden om de eerste hoofdstukken goed door te lezen. Diana legt daar een aantal dingen uit die noodzakelijk zijn om een gerecht goed te laten slagen. Het scheelt bijvoorbeeld nogal of je ingrediënten dicht tegen elkaar aan in een ovenschaal legt of juist met ruimte ertussen op een bakplaat. Dat soort zaken bespreekt ze uitgebreid en het is belangrijk dat je je inleest in de materie.

Vrijwel alles kun je in de oven braden, sudderen of grillen. Wat Diana Henry niet doet is pasta aan een ovengerecht toevoegen omdat dat de smaak van de pasta niet ten goede komt. Maar rijst, peulvruchten en granen gaan prima samen met vis, vlees en groenten. Er zijn zeven hoofdstukken met heerlijke en toch vrij eenvoudige recepten. Er is ook een hoofdstuk ‘Weekends en Feestdagen’ en dat zijn de recepten waar je meer tijd voor moet uittrekken omdat ze vrij uitgebreid zijn. Het komt regelmatig voor dat je bij de ovenschotel nog een bijgerecht zult willen serveren. Maar soms is de schotel zelf al voldoende. Er staan een aantal salsa’s en relishes in het boek die goed combineren met vlees- of visgerechten.

Over het algemeen is Diana Henry nogal optimistisch over de simpelheid en snelheid waarmee een gerecht gemaakt wordt. Daaruit blijkt dat ze een doorgewinterde kookster is die niet altijd in de gaten heeft dat een gerecht voor de thuiskok toch wat meer werk is. Zoals de geroosterde groenten met Indiase specerijen en limoen-korianderboter. Volgens Diana is dit typisch een gerecht dat zo klaar is. Alleen wat groente snijden en dan de oven in. Maar vervolgens moet je vijf verschillende groenten aan stukken snijden en ook nog even de limoen-korianderboter maken. Toegegeven, dan heb je ook wel een heerlijk gerecht.

Ook komt het voor dat de voorbereiding en soms zelfs de eigenlijke bereiding plaats vindt op het fornuis of dat er een deel van de schotel buiten de oven om gemaakt wordt. Het is dus niet altijd alleen maar de oven die je gebruikt. Niettemin staan er echt heerlijke en originele recepten in “Uit de oven”. Een paar voorbeelden zijn: romige gratin van gerookte schelvis, tomaten en aardappels. Met oregano geroosterde aubergine met ansjovis-chilisaus. Geroosterde spruitjes met appel en spek. Ook zoetigheden mogen er zijn. Geroosterde pruimen met gember, limoen, rum en muscovado room of een limoenpudding met kokos en passievruchten

Uit de oven is vertaald uit het Engels en hier en daar staan er ingrediënten van een bepaald merk in de lijst. Het zal duidelijk zijn dat je die naar eigen inzicht kunt vervangen door een ander merk. Of je nu vrij simpel wilt koken op een drukke dag of wat uitgebreider voor een diner, het kan allemaal met “Uit de oven”. Iedereen die graag het gemak van de oven inzet bij het maken van een maaltijd zal regelmatig naar dit boek grijpen en zeker een lekker recept vinden. Er staat een mooi inkijkexemplaar op Bol.com waar je wat voorbeelden van de recepten kunt zien.

Uit de oven – Diana Henry – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021574257 – €24,99