Inmiddels begint het een indrukwekkende reeks te worden, de bakboeken van Meike Schaling, beter bekend als eigenaresse van Petit Gâteau in Amsterdam. Na Kleine taartjes, Nog meer kleine taartjes en Kleine hartige taartjes gooit Meike het over een andere boeg. In haar nieuwste boek Franse taartjes: klein en groot vind je de lekkerste klassiekers uit de Franse patisserie en boulangerie.

We beginnen het boek met een voorwoord van niemand minder dan Angelo Musa, voormalig wereldkampioen patisserie, waarin er veel lovende woorden zijn voor Meike. Vervolgens vinden we een lijst met bakgereedschappen en plekken waar die te koop zijn. Verrassend, maar leuk, is daarna de lijst met zoete adressen in Parijs. Dat mijn favoriet patisserie van Parijs (Carl Marletti) genoemd wordt is natuurlijk een pluspunt.

Het boek bevat negen hoofdstukken, waarbij er gekozen is om het voornamelijk in te delen op het type deeg dat gebruikt wordt (croissantdeeg, brioche, soezendeeg etc.). Eerst komt de viennoiserie in al zijn varianten aan de beurt. De prachtig gelaagde chocoladebroodjes doen ons watertanden. Na de macarons, komen de tartes, cakes en petit en grands gâteaux voorbij, met recepten voor onder andere een fraisier, een opérataart en een charlottetaart met frambozen. Allemaal stuk voor stuk smakelijk op de foto gezet en ze doen ons verlangen naar een tripje Frankrijk. Zoals we gewend zijn van de eerdere boeken, is het vormgegeven met prachtige foto’s die gebruikt worden als achtergrond.

Franse taartjes: klein en groot is een grote bron van klassiekers uit de Franse patisserie en boulangerie: tarte bourdaloue (perentaart), saint-honoré, brioches en ga zo maar door. Ondanks dat het boek ‘maar’ 160 bladzijden heeft, geeft het een volledig beeld van de Franse bakcultuur. En hoewel dit alweer het vierde boek is van Meike Schaling, slaagt zij erin om niet in herhaling te vallen. Het is een mooie toevoeging op de eerder uitgebrachte boeken.

Meike schrijft in haar boek dat ze hoopt dat je bij het openen van het boek het gevoel krijgt dat je een Franse patisserie binnenloopt. Met alle smakelijke foto’s erbij is zij daar zeker in geslaagd. Nu nog kiezen waar we mee gaan beginnen om ook daadwerkelijk de smaak van Frankrijk in onze eigen keuken te krijgen. Gelukkig gaat dat wel lukken met de duidelijke recepten. Met een prijs van €18,50 is het boek betaalbaar en daarmee een leuk presentje voor de komende feestdagen voor elke bakliefhebber.

Wil je een indruk krijgen van het boek? Er zijn enkele bladzijden in te zien via het inkijkexemplaar.

Franse taartjes: klein en groot | Meike Schaling
Kosmos Uitgevers | €18,50
ISBN 9789021588292