Zo onderhand kent iedereen Rutger van den Broek wel. Beter bekent als Rutger Bakt. Sinds hij in 2013 de eerste versie van Heel Holland Bakt won publiceerde hij 8 bakboeken. Heel succesvolle boeken zoals bijvoorbeeld de Koekjesbijbel en de Bakbijbel. Zijn boek Masterclass cakes is een must voor wie dol is op cakes. Al die boeken en de meer dan 700 (!!) recepten op zijn blog waren de inspiratie voor zijn nieuwste boek De 100 allerbeste recepten van Rutger Bakt. Wat zal het moeilijk geweest zijn om die selectie te maken. Want zoals alle thuisbakkers en fans van Rutger inmiddels wel weten is alles wat hij maakt even lekker. Behalve dat staat hij ook bekend om het feit dat zijn recepten altijd kloppen.

 

Ik heb bakvormen aangeschaft alleen maar om recepten van Rutger te kunnen bakken. Zo had ik geen slofvorm. Maar toen ik op de koffie kwam bij een buurvrouw die groot fan is van Rutger en zag wat zij fabriekte met het slofrecept van Rutger was ik verkocht. Zijn recept voor de sloffenbodem is het allerbeste. Kijk zelf maar wat je daarmee kunt:

 

 

 

 

 

Ook in dit boek komen we heerlijke sloffen tegen. De sloffenbodem zonder spijs maar met banketbakkersroom staat hier als eerste op de lijst om gemaakt te worden. Of de appelslof met rozijnen, banketbakkersroom en ook nog eens slagroom. De recepten zijn duidelijk beschreven en echt voor iedereen goed maakbaar. Of het nou de appel-kruimeltaart is of de vanilleparfait met framboos die je als dessert serveert, het is allemaal even prachtig en lekker. Ik beloof mijzelf dat we dit jaar zelf een feeststol bakken met de kerstmis.

Ook voor een aantal hartige baksels is plaats ingeruimd. Miniquiches met gehakt, prei en kerrie en die verrukkelijke flammkuchen in meerdere variaties. En het is ook weer eens tijd om een ouderwetse boterkoek te bakken. Watertanden doe je bij de kokosbollen met bitterkoekjes en ook bij dat recept geeft Rutger weer een aantal variaties. Met al die variaties erbij heb je veel meer dan 100 recepten. Alles is ingedeeld in de zeven hoofdstukken Koek(jes), Taarten, Cakes, Desserts, Gebak(jes), Brood en Hartig. Heel fijn dat ook brood een plaats krijgt want hoe heerlijk is het om naanbrood met knoflook te maken voor bij de curry of de spiraalbroodjes met geitenkaas en rode ui voor bij de soep.

Dit mooie grote boek is een must voor alle fans maar zeker ook voor thuiskoks die denken dat ze niet zo heel goed zijn in bakken. Met de recepten van Rutger en zijn inspirerende omschrijvingen en variaties gaat het iedereen lukken. Een goede indruk en een aantal recepten kun je nu al zien in het inkijkexemplaar op Bol.com.

De 100 allerbeste recepten – Rutger van den Broek
€29,99 | Carrera Culinair
ISBN 9789048857913